UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна збільшить квоти на імпорт коксу та вугілля на цей рік

Повернення і поступове відновлення імпортних квот - одне з очікувань Європейського Союзу напередодні підписання Угоди про асоціацію.

Україна до кінця нинішнього року збільшить квоти на імпорт коксу до 300 тис тонн з нинішніх 210 тис тонн, а також квоти на постачання коксівного вугілля на 1 млн тонн, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра Сергія Арбузова.

Відповідні постанови прийняв Кабінет міністрів на засіданні у середу, 30 жовтня.

Зокрема прийнято постанови: перша - "Про внесення зміни до додатку 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 року №1201" (щодо забезпечення коксохімічних підприємств коксівним вугіллям), друге - "Про внесення зміни до додатку 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 року № 1201" (щодо забезпечення металургійних підприємств коксом).

"Таким чином, Україна виконає вимоги Євросоюзу і Світової організації про зняття торговельних обмежень за даними товарними позиціями", - заявив Арбузов, слова якого цитує прес-служба.

- Україна ввела квоту на імпорт вугілля і заборонила імпорт коксу

Нагадаємо, проблема імпортного коксу є одним з "торговельних подразників" у відносинах України і ЄС. Про це зокрема говорив єврокомісар Карел де Гухт під час свого останнього візиту до Києва.

Раніше питання про введення Україною обмежень на постачання коксу та коксівного вугілля розглядалося на спеціальному засіданні СОТ з питань ринкових обмежень.

Як повідомлялося, через профіцит вугілля на внутрішньому ринку з початку 2013 року обговорювалося питання обмеження імпорту цієї продукції. Кабмін постановою від 13 березня ввів нульову квоту на імпорт коксу та квоту на імпорт вугілля (вугілля, бітумінозного та інших видів) в обсязі 10,2 млн тонн. Ця квота включає також обсяги палива, необхідні для використання технології пиловугільного вдування (2,5 млн тонн).

Імпорт коксівного вугілля до України підлягає квотуванню з 1 червня 2013 року, а розподіляються квоти згідно з рекомендаціями міжвідкомісії на чолі з віце-прем'єром Юрієм Бойком. Спочатку комісія 17 травня цього року розподілила 4,15 млн тонн вугілля серед металургійних компаній на період до кінця серпня, відмовивши 10 з 28 претендентів, у тому числі цементникам. Потім на позачерговому засіданні 19 липня вона виділила квоти шести цементним підприємствам України на імпорт 464,4 тис. тонн вугілля.

Нарешті 3 вересня було остаточно розподілено квоти на вересень-грудень 2013 року в обсязі 5 млн 422,493 тис. тонн. Відмову у їх виділенні отримало лише цементне підприємство "Хайдельбергцемент Україна".

Окрім того, у липні уряд вирішив замінити заборону імпорту коксу його квотуванням в обсязі 210 тис. тонн.

Рішення уряду про квотування імпорту вугілля оскаржили в суді Алчевський коксохімічний завод і Алчевський металургійний комбінат з корпорації ІСД, проте програли цю суперечку і в першій, і в апеляційній інстанціях. !zn

Читайте також:

ЄС після підписання асоціації знизить для України ввізні мита майже до 0%