Експорт українського цукру за три квартали 2017 р. збільшився в порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року в 2,7 рази - з 161 тис до 442,6 тис. т. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов, повідомляє AgroPortal.
За його словами, дане збільшення позитивно вплинуло на обсяги експорту кондитерської продукції з України. За три квартали 2017 р. обсяги закордонних поставок цукру і кондитерських виробів зросли порівняно з показником відповідного періоду 2016 р. в 2,1 рази - з 280,7 тис. до 592,5 тис. т.
За 9 місяців поточного року експорт української продукції даної групи склав $ 316 млн, що на 53% перевищує показник відповідного періоду роком раніше, коли обсяги поставок за кордон цукру і кондитерських виробів склали $ 168 млн.
"Географічна структура українського експорту цукру та кондитерських виробів в даний час характеризується орієнтацією на країни Азії, Африки і СНД, кожна з яких має відносно невелику частку", - зазначив експерт.
Він уточнив, що нарощування кількісних і вартісних обсягів експорту цукру і кондитерських виробів сприяли, у першу чергу, Шрі-Ланка (6,7%), Лівія (6,1%), Туреччина (5,5%), Кот-Д'івуар (5,2%) та Азербайджан (5%). Дещо менші закупівлі здійснюють Судан, М'янма і Грузія. Разом зазначені країни займають понад 40% у структурі українського експорту "солодкої продукції".
Нагадаємо, що Україна збільшила експорт агропродукції в Євросоюз на 39,8%.
Також повідомлялося, що на початку року Україна збільшила експорт цукру в 9 разів.