UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна зазнала колосальних втрат через захоплення "Приватом" "Укртатнафти"

Окрім багатомільярдної компенсації Україна багато років недоотримувала податки, а зараз через викачування технологічної нафти країні загрожує втрата нафтопровідної системи.

Захоплення у 2007 році НПЗ "Укртатнафта" групою "Приват", що належить олігарху та дніпропетровському губернатору Ігорю Коломойському, зчинило згубний вплив на всю нафтопереробну і нафтотранспортну галузі України, безповоротно перекресливши їхні перспективи.

Про це пише директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн у своїй статті для ZN.UA Дорогий Ігор Валерійович.

Окрім компенсації у розмірі від 1,5 до 17 млрд грн, яку, згідно з винесеним Міжнародним комерційним арбітражем рішення, Україна змушена буде заплатити "Татнефти", держава зазнала й інших збитків. Зокрема, це падіння переробки нафти на "Укртатнафті" більш ніж удвічі, з 6 до 2,5 млн т на рік. Відповідно, значно зменшилася сума відрахувань до бюджету всіх видів податків.

Окрім того, відбулась зупинка Одеського НПЗ у 2009 р. через розворот нафтопроводу Кременчук-Одеса для постачань нафти з моря на "Укртатнафту", а також зупинка Дрогобицького та Надвірнянського НПЗ, що належить "Привату", інтерес до яких зник після заволодіння більш сучасним і потужним НПЗ "Укртатнафта".

Відбулася втрата транзитних обсягів сировини на Одесу внаслідок розвороту нафтопроводу з Одеси до Кременчука, обсяг транспортування нафти "Укртранснафтою" за п'ять років знизився удвічі через падіння обсягів переробки і зникнення транзитних маршрутів.

В недалекій перспективі Україні також загрожує втрата нафтопровідної системи внаслідок розпочатого викачування технологічної нафти через невикористання нафтопроводів, а також завдання удару по інвестиційному іміджу України в очах міжнародних інвесторів.

А саме юридичний супровід судового процесу за позовом "Татнефти" у європейських судах вже коштував і ще коштуватиме Україні сотні тисяч доларів.

Нагадаємо, позов до держави Україна було подано татарами ще в 2008 р. Рейдерське захоплення і подальші рішення українських судів, які відібрали акції "Укртатнафти" у "Татнефти" і двох афілійованих з нею зарубіжних компаній-акціонерів, були розцінені як порушення Україною угоди з Росією про залучення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 р.

29 липня Міжнародний комерційний арбітраж виніс рішення за позовом "Татнефти", задовольнивши вимоги позивача.!zn