UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна завдяки реверсу газу заощадила $ 500 млн

Куплений на європейському ринку газ,Україні обійшовся дешевше, ніж російський.

Реверсний газ обійшовся Україні приблизно на $ 500 млн дешевше, ніж газ, який купувався б в Росії. Про це заявив міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак, повідомляє прес-служба Кабміну.

За словами міністра, уряду було розуміло, що Росія відключить Україні газ, і країні не вистачало балансу для забезпечення енергетичної системи в тих рамках, які були, наприклад, рік тому. "Тому уряд проводив планову підготовку до зими. Насамперед, ми підписали контракти на реверсні поставки газу", - зазначив чиновник.

"Якщо порівняти ціну газу, яку Україна згідно з реверсними контрактами платить на ринку ЄС, порівняно з ціною, яку пропонувала РФ, приходимо до висновку, що газ, куплений на європейському ринку, для України обійшовся приблизно на $ 500 млн дешевше, ніж якби ми цей самий газ купили в Росії", - зазначив чиновник.

Це при тому, додав міністр, реверсний газ, який Україна купила, пройшов транзитом через Україну в Європу і повернувся назад. "Тобто в дійсності та ціна, яку запропонувала РФ Україні, є абсолютно ринковою", - підкреслив Остап Семерак.

нагадаємо, на даний момент Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Україна закуповує газ у Словаччині 320-330 доларів за тис. куб. м, тоді як ціна газу зі "знижкою", пропонована Росією Україні, становить 385 доларів за тис. куб.

Читайте інші новини економіки на сайті ZN.ua.

!zn