UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна запобігла штучної газової кризи – "Нафтогаз"

Транзиту газу в Європу вже нічого не загрожує.

Розбіжності між "Газпромом" і Україною не загрожують транзиту газу в Євросоюз, заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Коболєв підкреслив, що для Європи ризики зникли. "Ми зробили все можливе, щоб штучна криза, яку намагалася створити Росія, не відбувся", - сказав глава "Нафтогазу".

Він нагадав, що "Газпром" знизив на 20% тиск в газопроводах на своїй стороні системи. За словами Коболєва, Україні довелося збільшити витрату енергії, щоб забезпечити транзит газу в ЄС.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Як результат, "Газпром" продовжив порушувати свої контрактні зобов'язання з забезпечення тиску на вході в ГТС України.

"Газпром" почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною. Такою була реакція на рішення Стокгольмського арбітражу. "Нафтогаз" поки не отримував від "Газпрому" документів про розірвання контрактів на постачання та транзит газу.