UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна заощадила півмільярда доларів за рахунок реверсу газу

У "Нафтогазі" назвали неадекватними вимоги "Газпрому" встановити ціну на газ в 385 доларів.

Україна заощадила за рахунок переходу на реверсні поставки газу вже близько 500 мільйонів доларів. Про це заявив на засіданні уряду глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Тут неважко порахувати. Я думаю, що ми переплатили б "Газпрому" не менше 500 мільйонів доларів. Ціна, яку ми отримуємо на реверсі, зараз навіть нижче, ніж 385 доларів, а влітку була ще нижче", - заявив глава НАК, якого цитує "Українська правда".

Тому, вважає він, позиція України щодо вимоги "Газпрому" встановити ціну на весь рік в 385 доларів "є неадекватною щодо ринку".

"Але в цьому році ми бачимо безпрецедентні кроки з боку "Газпрому", коли навіть для європейських споживачів російський монополіст скоротив поставки газу нижче контрактних рівнів. Зима буде непростою по газу", - заявив Коболєв.

"І ми очікуємо, що з боку Росії можуть бути застосовані жорсткі заходи відносно України. Ми чекаємо повного відключення навіть транзиту газу в бік Європи", - додав він.

За словами Коболєва, єдиним виходом із ситуації є жорстка економія.

Нагадаємо, на даний момент Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Україна закуповує газ у Словаччині за 320-330 доларів за тис. куб. м, тоді як ціна газу зі "знижкою", запропонована Росією Україні, становить 385 доларів за тис. куб. !zn