UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна відновить трастовий фонд для відновлення Донбасу

Регіону потрібно стати більш продуктивним, встановити кращі зв'язки всередині та за кордоном, розвивати установи, які знизять концентрацію економічної влади.

Новина, яку озвучив на інвестфорумі в Маріуполі президент Зеленський, має сумний бекграунд, але обнадійливу перспективу: діяльність трастового фонду перезапущено. Судячи з усього, адмініструвати його роботу буде Світовий банк, хоча при створення Фонду йшлося про спільну роботу з ООН. Але тепер очевидно, що агентства ООН самостійно продовжуватимуть реалізацію своєї п'ятирічної, до 2022 року, програми "Розбудова миру та відновлення" (кошторис - 50 млн доларів).

Про це у своїй статті для DT.UA пише Валентина Самар. За її словами, під час форуму RE:think. Invest in Ukraine директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен повідомила про нове економічне дослідження щодо економічного розвитку та зростання Донбасу.

"Обмеження для економічного зростання Донбасу майже такі ж, як і в Україні в цілому. Регіону потрібно стати більш продуктивним, встановити кращі зв'язки всередині й за кордоном, розвивати інституції, які знизять концентрацію економічної влади. Щоб стимулювати розвиток Донбасу, Світовий банк зараз працює над визначенням драйверів зростання для різних частин цього регіону", - сказала Сату Кахконен.

Росія може вдарити по півдню України під час розведення військ – Кремль може спробувати розширити зону окупації на повну територію Донецької і Луганської областей, а також вирішити ще ряд завдань, заявив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Детальніше про необхідність відновлення інфраструктури Донбасу читайте в статті Валентини Самар "RE:think. Дуже хотілося б, але..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".