На світовому ринку Україна увійшла в трійку найбільших виробників гречки, поступившись лише Росії та Китаю, повідомляє Landlord.
Крім того, вітчизняні виробники повністю задовольняють внутрішній попит на крупу. Частка української продукції в 2012-2016 роках на внутрішньому ринку становила понад 99%, а частка імпорту - 0,5-0,9%. При цьому українці щорічно споживають від 155 тис. т до 180 тис. т гречки.
Однак в останні роки пропозиція на крупу на ринку падає. Так, у 2016 році виробництво гречки скоротилося на 20%, в основному через низьку рентабельність і девальвацію національної валюти.
При цьому у сільгоспвиробників зріс інтерес до рису.
У зв'язку з анексією Криму, в 2014-2015 роках істотно скоротилися обсяги виробництва рису. На півострові залишилися основні виробничі потужності - поля і заводи. Тим не менш, у 2016 році вітчизняний ринок рису виріс на 54%. Збільшення обсягів відбулося через збільшення посівних площ у Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.
Нагадаємо, що в 2016 році Україна посіла четверте місце в світі серед експортерів гороху. З України було експортовано 358 тис. т гороху, що в 1,9 рази більше, ніж роком раніше.
Раніше повідомлялося, що в 2016/17 маркетинговому році Україна в порівнянні з попереднім періодом збільшила експорт цукру в 33 рази до 344 тис. т.
Також в 2016 році Україна зберегла 11 місце в рейтингу світових експортерів озброєнь. Обсяг експорту основних видів озброєнь України в 2016 році склав $ 528 млн.