UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна продовжить поставляти уран в РФ

Україна і РФ знову підпишуть контракт на постачання уранового концентрату.

Росія та Україна підпишуть контракт на 2018 рік на постачання уранової сировини з України в Росію. Тим самим країни продовжать співпрацю в даній сфері - щорічно Україна в рамках проекту постачає близько 80 тонн уранового концентрату. Про це повідомив в інтерв'ю "Інтерфаксу" генеральний директор АТ "Міжнародний центр зі збагачення урану" Гліб Єфремов.

Україна збагачує свій урановий концентрат на потужностях МЦЗУ, учасником якого є.

"І підписання, і виконання (контракту - ред) станеться найближчим часом. Ми включили обсяг, який передбачений для постачання в Україну в поточну виробничу програму. Зараз ми чекаємо від України його підписання, з нашої сторони підписаний контракт на поточний рік вже направлений українській стороні", - сказав він.

Фізична поставка матеріалу очікується в III-IV кварталах 2018 року, додав Єфремов.

За словами топ-менеджера, Україна дотримується графіку платежів, "робота йде в штатному режимі, графіки платежів України за поставлене паливо відповідають запланованим контрактним зобов'язанням".

Росія спільно з Казахстаном створила в 2007 році Міжнародний центр зі збагачення урану (МЦЗУ, розташований в місті Ангарськ) на базі відкритого акціонерного товариства "Ангарський електролізний хімічний комбінат" для надання послуг зі збагачення урану.

У 2011 році Україна придбала 10% акцій МЦЗУ (через держкорпорацію "Ядерне паливо"), після чого частка РФ склала 80%, частка АТ "НАК "Казатомпром" - 10%.

У вересні 2012 року МЦЗУ вперше здійснив імпорт з України уранового оксидного концентрату у формі U3O8. З отриманого матеріалу виробляється паливо, достатнє для перевантаження приблизно половини активної зони реактора потужністю 1 тис. МВт.

Щорічно Україна вивозить до Росії урановий оксидний концентрат (УОК) для збагачення і подальшого виробництва на підприємствах паливної компанії Росатома "ТВЕЛ" тепловиділяючих зборок для українських АЕС. Україна щорічно закуповує 60 тис. одиниць ЕРР (одиниць поділу роботи, характеризує витрату електроенергії на збагачення кілограма урану до певного рівня).