UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна припинила платити Росії за "нелегальну" електроенергію для Донбасу

З 10 квітня РФ не отримує оплату за перетоки електроенергії в зону АТО.

З 10 квітня припинена оплата Україною електроенергії, яка надходить в українську енергосистему з Росії і споживається в зоні АТО в Донбасі.

Про це повідомив міністр енергетики України Володимир Демчишин в понеділок, 20 квітня.

"З 10 квітня ми не оплачуємо електроенергію, яка постачається з Росії", - сказав він, коментуючи ситуацію з неплатежами за енергоресурси в зоні АТО.

Читайте також: Втрати держбюджету від війни в Донбасі склали близько $ 3 млрд

Коментуючи журналістам можливість судових розглядів щодо оплати поставок російської електроенергії в зону АТО в російських судах, міністр сказав: "Там не московський арбітраж, там російське матеріальне право", маючи на увазі контракт між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО".

Напередодні в Міненерго заявили, що Україна найближчим часом практично відмовиться від імпорту електроенергії з РФ.

Ще в кінці січня нинішнього року Міненерго наказом ввело заборону на офіційні "перетоки" електроенергії з енергосистеми РФ в енергосистему України через чотири ЛЕП в зоні АТО.

У свою чергу НЕК "Укренерго" повідомило, що з 16 квітня Україна не буде вести офіційний облік за цим ЛЕП електроенергії. Відповідно, Росія не отримає оплату за цей обсяг е/е ..


Раніше повідомлялося, що Україна майже не поставляє газ і електроенергію до окупованого Донбас. Незначні обсяги поставок пояснюються фізичною неможливістю їх перекрити повністю.

З 19 лютого російський "Газпром" самостійно вирішив почати"гуманітарні" поставки газу в Донбас.

Також повідомлялося, що Росія "нелегально" забезпечує Донбас електроенергією фактично без згоди Києва, але вимагає від України оплатиту за ці поставки.