UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна планує залучити 26 млн євро на підтримку земельної реформи та фермерських господарств

Кабінет міністрів ухвалив відповідний проєкт угоди між Україною та ЄС.

Український уряд планує залучити 26 млн євро від Європейського союзу для того, аби покращити прозоре управління сільськогосподарськими ресурсами, а також для проведення земельної реформи, повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Проєкт відповідної угоди ухвалили під час засідання 24 січня.

"Схвалили проєкт Угоди про фінансування заходу "Підтримка ЄС для розвитку сільського господарства та малих фермерських господарств в Україні", - повідомив очільник уряду.

За його словами, якщо відповідну угоду підпишуть, то отримані кошти мають витратити на:

- інституційну та секторальну реформу в сільському господарстві та сільській місцевості;

- підтримку малих фермерських господарств;

- підтримку земельної реформи.

Нагадаємо, 13 листопада народні депутати прийняли законопроєкт про ринок землі у першому читанні. У другому читанні законопроєкт планують розглянути вже в лютому. Зазначимо, що ухвалення закону про земельний ринок є однією з умов виділення Міжнародним валютним фондом нового макрофінансового траншу для України. Без виконання цією умови МВФ не розгляне заявку, а також не погодить розмір траншу і графік надходжень.

Крім того, депутати запустили процедуру ліквідації Держгеокадастру, що спростить продаж землі в майбутньому.

Прийнятий законопроєкт є серйозним проривом у створенні ринку землі, але його відкриття має супроводжуватися застосуванням допоміжних заходів, які зроблять ринок максимально прозорим і ефективним. Важливо, щоб це додаткове законодавство було прийнято до відкриття ринку землі.

Докладніше читайте у статті Клауса Дайнінгера "Земельна реформа для українця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".