UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна поскаржиться у Євразійську комісію на "торговельну блокаду" Росії

Київ почне вживати заходів щодо ситуації із забороною російською стороною українського експорту тільки після того, як будуть з'ясовані причини того, що відбувається.

Україна збирається підняти питання про проблеми з проходженням її продукції через кордон Росії у п'ятницю на зборах ради Євразійської економічної комісії (ЄЕК). Про це заявив представник України при ЄЕК Віктор Суслов.

"Звичайно, я думаю, що розмова щодо ситуації має бути, хоча б з тієї причини, що досі українська сторона на урядовому рівні офіційно не отримувала повідомлень від російської сторони про суть прийнятих рішень і характер зауважень до продукції з імпорту", - повідомив він, відповідаючи на запитання, як Україна буде реагувати на проблеми на кордоні.

Українських представників на засіданні ради ЄЕК, яке пройде у п'ятницю у Суздалі, очолить віце-прем'єр Юрій Бойко, розповів Суслов. "Я їду разом з ним і вперше буду там представлений", - зазначив він.

Відповідаючи на питання, чи має намір Київ вживати заходів, Суслов зазначив: "Спочатку потрібно, безумовно, з'ясувати причини того, що відбувається". Чиновник підкреслив, що Україна отримає повне пояснення від Росії, і спільними зусиллями сторони прийдуть до консенсусу.

Як повідомлялося, проблеми в українських експортерів з проходженням митного контролю на кордоні з РФ почали виникати ще з 20-х чисел липня. Зокрема, російські митники почали безпричинну тотальну перевірку всіх транспортних засобів, які перевозять продукцію українських товаровиробників. Це призводить до того, що вантажі простоюють на кордоні, в результаті чого збільшується їхня вартість, відбувається псування продуктів, або постачання взагалі зриваються, що в підсумку підриває позиції українських товаровиробників на ринку Російської Федерації.

14 серпня у Федерації роботодавців України (ФРУ), очолюваній бізнесменом Дмитром Фірташем, заявили, що Росія практично повністю заблокувала на невизначений час постачання товарів з України. За оцінками, втрати України від дій російської митниці за блокування імпорту з України можуть скласти $ 2-2,5 млрд.

У Держдумі запевнили, що складнощі з оформленням на митниці товарів з України не пов'язані з політикою і вирішаться найближчим часом.

15 серпня стало відомо про те, що кілька авто з продукцією виноробного холдингу Inkerman International, одного з найбільших виробників вин в Україні, зупинені на митному посту на кордоні Росії. !zn

Читайте також:

Азаров попросив не перебільшувати ситуацію з Росією: не все так погано

На російсько-українській митниці накопичилося майже 1 тис. вагонів

Росія з 14 серпня заблокувала весь імпорт з України

У Міндоходів не виявили черг і затримок на кордоні з Росією