UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна погодила застосування американського ядерного палива на Південноукраїнській АЕС

Американська компанія Westinghouse і російський "Росатом" давно конкурують за постачання ядерного палива для українських АЕС.

Рішення щодо використання доопрацьованих збірок ядерного палива американської компанії Westinghouse на третьому енергоблоці Південноукраїнської АЕС вже погоджено. Про це йдеться у відповіді Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

"На сьогодні Держатомрегулюванням України погоджено концептуальне технічне рішення Про введення ТВЗ-WR вдосконаленої конструкції на енергоблоці № 3 Південноукраїнської АЕС", - йдеться в листі відомства, повідомляє "Економічна правда".

У держінспекції також відзначають, що чинним законодавством не передбачено ліцензування ДІЯРУ для енергоблоків АЕС ядерного палива та видача окремої ліцензії на його використання.

Як відомо, американська компанія Westinghouse і російський "Росатом" давно конкурують за постачання ядерного палива для українських АЕС.

Читайте: Україна в 2013 році купувала ядерне паливо тільки в Росії - на $ 600,6 млн

Планується, що у грудні 2014 американська Westinghouse відновить постачання доопрацьованих збірок ядерного палива. Першу партію - після узгодження з Держінспекцією з ядерного регулювання - почнуть завантажувати третій енергоблок Південноукраїнської АЕС. Новий глава ДІЯРУ Сергій Божко заявив, що це відбудеться під час планово-попереджувального ремонту, який закінчиться в січні 2015 року.

Щоб угода стала можливою, діючий контракт між "Енергоатомом" і шведським підрозділом Westinghouse Electric Sweden AB на постачання ядерного палива для українських АЕС продовжили на п'ять років. 11 квітня 2014 сторони вирішили, що договір буде продовжено на 5 років і він діятиме до 2020 року.

Це стало перемогою для американської компанії, яка вже багато років намагалася постачати паливо для України. Зокрема, було поставлено крапку в розслідуванні інциденту, під час якого одна з партій американського палива не підійшла для використання на ЮУАЕС.

Росіяни у свою чергу намагалися довести, що збірки Westinghouse непридатні для реакторів, які працюють в Україні. Зокрема, лунали припущення, у тому числі і в ЗМІ, що це призведе до другого "Чорнобиля" в Україні.

Нині ж українська влада погодилася, що американське паливо якісне. !zn