UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може створити ЗВТ з країнами Африки

У Кабміні вважають африканський ринок перспективним для продукції українського АПК.

Україна має намір збільшувати торговий обіг з країнами африканського континенту, уряд розглядає питання створення зони вільної торгівлі з країнами Західної Африки. Про це міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко повідомив на своїй сторінці у Facebook у понеділок, 25 січня.

"Африканський континент - один з найбільш перспективних за показниками розвитку. Тому Україна працює над розширенням експорту аграрної продукції в цей регіон. Експортна динаміка України в цьому напрямку досить висока - з 1996 року по 2014 рік обсяг експорту збільшився у 24,3 рази", − зазначив міністр, додавши, що африканський ринок демонструє тенденцію зростання.

Павленко пояснив, що на сьогоднішній день найбільшим споживач української продукції на континенті є країни Північної Африки, в першу чергу, Єгипет. Уряд розглядає потенціал ринків західноафриканських держав і можливість створення ЗВТ з ними.

"зокрема, ми розглядаємо можливість введення ЗВТ з країнами Західної Африки. Адже тут знаходиться одна з найпотужніших економік Африки південніше Сахари - Нігерія. Крім того, ринки Нігерії, Нігеру, Гвінеї, Малі є ринками збуту для українського сухого молока, і ми можемо інтенсифікувати співпрацю", − підкреслив очільник Мінагрополітики.

За словами міністра, в 2015 році Україна збільшила обсяги експорту згущеного молока, м'яса, сирів, йогуртів, кондитерських виробів, води, вина й тютюну в країни Африки.

Читайте також: Рада має намір скасувати ліцензії на експорт та імпорт алкоголю і тютюну

22 січня фракція "Об'єднання "Самопоміч"" заявила про відкликання з Кабмина призначеного за її квотою міністра аграрної політики і продовольства Павленка.

Пізніше голова фракції Олег Березюк прокоментував рішення про відкликання Павленко: "Він хороший міністр, ми ним задоволені, але мова йде про політичну відповідальність за розвиток країни. Він був повідомлений про таке рішення фракції".

Увечері того ж дня Павленко повідомив, про те, що партія не вела з ним консультацій про можливість відставки.

"Я не є членом жодної партії та не входжу ні в які партійні органи. У мене немає ніяких кулуарних зобов'язань. У мене тільки одна політика – аграрна", − заявив міністр.