UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може скористатися вигодою від скорочення експорту зерна з РФ

Нішу РФ на світовому ринку зерна займуть ЄС і Україна із-за майбутнього скорочення російського експорту, вважають в Мінсільгоспі США.

Експорт РФ скорочений через введення мита з 1 лютого

Міністерство сільського господарства Сполучених Штатів Америки (USDA) знизило прогноз експорту пшениці з Росії майже на 10% - до 22 млн тонн до 20 млн тонн в 2014-2015 маркетинговому році (з липня по червень).

Фахівці USDA також підвищили прогноз поставок на зовнішні ринки пшениці з України та ЄС у 2014-2015 сільгоспроці на 3% до 30 млн тонн і майже на 7% до 11 млн тонн, йдеться у звіті міністерства "Зерно, світові ринки і торгівля".

"Експорт Росії скорочений як результат експортного мита, яке почне діяти з 1 лютого. Прогнози експорту ЄС і України збільшено, оскільки вони знаходяться в кращій позиції, щоб скористатися вигодою від зниження присутності Росії на ринку", - говориться в звіті Мінсільгоспу США.

Росія з 1 лютого вводить обмеження на експорт зерна у вигляді мита на пшеницю у розмірі 15% від митної вартості плюс 7,5 євро, але не менше 35 євро за 1 тонну. Цим заходом російське правитльство розраховує запобігти різке зростання цін на цей товар на внутрішньому ринку, за рахунок неминучого скорочення експорту.