UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може поєднувати статус спостерігача в Митному союзі і ЗВТ з Євросоюзом, - заява ЄС

Для країн-учасниць Східного партнерства нарощування співпраці з МС як спостерігача сумісне з одночасним підписанням Угоди про асоціацію і створенням зони вільної торгівлі з ЄС. Однак у випадку членства, тобто вступу до МС, більш тісна інтеграція з Євросоюзом неможлива.

Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявить про можливість одночасно бути спостерігачем у Митному союзі і будувати зону вільної торгівлі з ЄС.

Про це єврокомісар скаже сьогодні в середу, 11 вересня, у Страсбурзі під час обговорення в Європарламенті питання про тиск Росії на країни Східного партнерства, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела.

Очікується, що Фюле скаже, що члени Східного партнерство можуть нарощувати співпрацю з МС як спостерігачі, і що участь в глибокій та всеосяжній зоні вільної торгівлі повністю сумісна з існуючими у партнерів договорами про зону вільної торгівлі з іншими країнами СНД.

Разом з тим, розвиток проекту Митного Союзу має поважати суверенні рішення партнерів, підкреслить єврокомісар і вкаже на те, що будь-які погрози з боку Росії, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятними.

При цьому він має намір конкретизувати, що це стосується всіх форм тиску, включаючи можливе зловживання цінами на газ, штучні перешкоди в торгівлі, військове співробітництво і гарантії безпеки та інструментальний підхід до тривалих конфліктів.

Однак членство в Митному Союзі не сумісне з зоною вільної торгівлі з ЄС, переговори щодо якої було проведено з Україною, Грузією і Молдовою, а також Вірменією. Єврокомісар пояснить, що це не з ідеологічних відмінностей, це не про конфлікт економічних блоків або про ігри в нульові суми, а через правову причину. У цьому зв'язку він наведе приклад, що не можна в один і той же час знижувати митні тарифи в зоні вільної торгівлі і підвищувати їх потім через членство в МС.

Фюле відзначить, що нове покоління Угод про асоціацію принесе величезні переваги за допомогою зближення правових норм, регламентів і лібералізації ринку.

Очікується, що він також оголосить дані незалежних досліджень, які показали, що глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі принесе суттєві вигоди, експорт до ЄС подвоїться, що приведе до зростання ВВП приблизно до 12%. !zn

Читайте також:

Вірменія підтвердила відмову від створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом через вступ до МС

В Європарламенті зареєстровано шість проектів резолюцій щодо тиску РФ на країни Східного партнерства

Росія обурилася заявою з ЄС про негативні наслідки тиску на Україну

Медвєдєв пригрозив Україні зачинити двері до Митного союзу