UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може купити у "Газпрому" більше газу лише за двох умов, - джерело Міненерго

У РФ розраховують, що Україна збільшить обсяг закупівель палива. Але джерело у Міненерго підкреслює, що навіть після зниження ціни на російський Україна не зацікавлена в нарощуванні його імпорту, і висуває свої умови.

Росія вимагає від "Нафтогазу" збільшення закупівель газу та погашення боргу. Як заявили у "Газпромі", російська монополія очікує, що Україна підвищить закупівлі до 35-40 млрд куб. м, причому весь цей обсяг купить НАК "Нафтогаз України".

У Міненерго зазначають, що Україні не потрібно стільки газу, і його придбання в таких обсягах можливе лише за умови реекспорту палива або збільшення завантаження хімічних підприємств. Експерти ж відзначають, що, швидше за все, така вимога "Газпрому" призведе до зростання боргів "Нафтогазу", які і без того досягають високого рівня.

Як заявило джерело у Міністерстві енергетики, навіть за умови збільшення споживання газу в країні після зниження його ціни не зацікавлені в тому, щоб купувати понад 33 млрд куб. м на рік.

"Ми можемо купити 35-40 млрд кубометрів тільки за двох умов: якщо ціни на мінеральні добрива підуть вгору і їхні виробники куплять більше палива або якщо Росія дозволить реекспортувати газ в європейські країни з України в осінньо-зимовий період", - сказало джерело "Коммерсантъ-Україна" у міністерстві.

ТАКОЖ: "Газпром" чекає, що "Нафтогаз" у 2014 році збільшить закупівлю російського газу до 35-40 млрд куб. м

Аналітик російської інвесткомпанії Валерій Нестеров зазначає, що "російська монополія навряд чи буде зацікавлена у тому, щоб зняти цю заборону, оскільки реекспортований з України газ, швидше за все, на зовнішніх ринках буде конкурувати з російським".

Як відомо, експорт газу з України заборонено контрактом "Нафтогазу" і "Газпрому" від 2009 року.

Наразі вартість російського газу для країн Євросоюзу сягає $ 360-370 за тис. кубометрів. Для України ціну російського газу у 2014 році знижено на третину, вона становить $ 268,5.

Як заявив вчора під час телеконференції заступник начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Віктор Валов, у компанії очікують, що Україна у 2014 році збільшить закупівлю газу. "Враховуючи домовленості про зниження ціни, ми сподіваємося на те, що відбір газу складе 35-40 млрд кубометрів",- сказав він. Валов уточнив, що мова йде про постачання газу "у рамках контракту з НАК "Нафтогаз України"". Він також додав, що "Газпром" не планує постачати газ трейдеру Ostchem Дмитра Фірташа. В Ostchem заяви російської монополії не коментують.

Нагадаємо, Україна у 2013 році скоротила імпорт російського газу на 15,1% - до 28,1 млрд куб. м порівняно з 2012 роком, коли було закуплено 32,939 млрд куб. м (на 26,5% менше, ніж у 2011 році). !zn

Читайте також:

Україна не поспішає нарощувати імпорт дешевого російського газу

У 2013 році Україна скоротила імпорт російського газу на 15%