UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна майже не поставляє газ і електроенергію в окупований Донбас

Незначні обсяги поставок пояснюються фізичною неможливістю їх перекрити повністю.

Донбас має Україні 9 млрд гривень за спожитий газ

Постачання газу і електроенергії на окуповану територію Донбасу майже не здійснюються, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин у Верховній Раді в п'ятницю, 10 квітня.

"На даний момент електроенергія не поставляється по магістральних лініях електропередач потужністю 110 і вище, по тим, що нижче поставляється: невеликі обсяги електроенергії перетікають і повертаються на [неокуповану] територію України", - сказав Демчишин, відповідаючи на запитання народних депутатів.

"По газу: система [газопроводів] відкрита, але, наскільки я знаю, обсяги поставок газу в Донбас незначні", - додав він.

Донбас не сплатив 9 млрд гривень за газ

Україна за сім місяців з вересня минулого року поставила в зону АТО на сході країни 1,5 млрд куб. м природного газу, оплату за який так і не отримала, зазначив Демчишин.

"Протягом періоду з вересня 2014 року по березень 2015 року в зону АТО поставлено приблизно 1,5 млрд куб. м газу. Середня вартість - близько 6 тис. грн, сумарна вартість - близько 9 млрд грн", - сказав він.

"В даний час постачання зменшені, але питання треба вирішувати і щодо постачання газу, та з постачання електроенергії", - зазначив Демчишин.

За даними НАК "Нафтогаз України", за підсумками березня скорочення споживання газу в Донбасі склало 43%-49% (дані без урахування інформації з окупованих територій). Зокрема Донецька область спожила в березні 128,7 млн куб. м газу, Луганська - 40,4 куб. м газу, що майже вдвічі менше від запланованих обсягів.

naftogaz.com

Поставки газу в окупований Донбас значно скоротилися з середини лютого 2015 року, коли в результаті бойових дій - підриву газопроводу - газова інфраструктура в Донбасі була зруйнована. З 19 лютого російський "Газпром" самостійно вирішив почати"гуманітарні" поставки газу в Донбас.

З цього часу РФ, за підрахунками міністра енергетики Олександра Новака, нібито поставила в Донбас близько 400 млн куб. м російського газу. Гроші за нього РФ збирається вимагати з України в суді.

У свою чергу "Нафтогаз України" неодноразово підкреслював, що постачання "Газпромом" російського газу в Донбас не відповідають контракту і не можуть бути підтверджені (через газовимірювальні станції "Прохорівка" і "Платово"). Відповідно, Україна не має наміру платити за них.

Крім того повідомлялося, що Росія "нелегально" забезпечує Донбас електроенергією також фактично за рахунок України.