UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і РФ обговорюють зміну тарифів на транзит газу

Як наголошується, Україна прагне мінімізувати ризики, пов'язані з будівництвом обхідних газопроводів і скороченням транзиту газу через її територію.

Україна і Росія, які раніше домовилися про зниження ціни газу на третину з 1 січня 2014 року, також обговорюють питання зміни тарифів на транзит газу через територію України до Європи (побічно залежать від ціни газу). Це випливає з проспекту емісії євробондів України.

"На момент складання проспекту питання тарифів на транзит російського газу через територію України знаходиться на стадії обговорення між Україною і РФ", - йдеться у документі.

Згідно з ним, Україна прагне мінімізувати ризики, пов'язані з будівництвом обхідних газопроводів і скороченням транзиту газу через її територію.

- Путін запропонував Януковичу "прагматичну кооперацію" щодо постачань і транзиту газу

Як відомо, ставка плати за транзит російського газу через територію України на 2013 рік прогнозувалася на рівні $ 3,1 за 1 тис. куб. м/100 км. В першому півріччі 2013 року вона склала $ 3,08, а у третьому кварталі знизилася до $ 3,04.

Кабмін нагадує, що в першому кварталі 2012 року транзитна ставка була $ 3,08, у квітні-травні вона зросла до $ 3,11, у червні-грудні - до $ 3,12.

Згідно з документом, фактична середня ціна імпортованого НАК "Нафтогаз України" природного газу за контрактом з ВАТ "Газпром" за дев'ять місяців 2013 року склала $ 401,99 за 1 тис. куб. м.

Згідно з договором про транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" на транзит природного газу від 2009 року, один із доданків при розрахунку транзитної ставки розраховується залежно від ціни на газ у підписаному тоді ж договорі про купівлю-продаж.

За оцінками, згідно з формулою розрахунку ставки плати за транзит газу, доходи "Нафтогаз України" від транзиту після зниження ціни газу до 268,5 за 1 тис. куб. м при тому ж обсязі транспортування скоротяться більш ніж на $ 300 млн щорічно.

При цьому Україна неодноразово отримувала від "Газпрому" аванс в рахунок майбутнього транзиту природного газу по своїй території. У липні цього року "Газпромом" озвучувалися дані про надання авансів НАК "Нафтогаз України" за транзит газу українською територією до 2015 року. За даними "Газпрому", загальна сума авансових платежів за транзит газу з початку 2012 року склала $ 5,15 млрд.

У зв'язку з цим зниження ціни на природний газ для України з січня 2014 року може призвести до перерахунку тимчасового періоду, на який Росія нарахувала Україні аванси.

У проекті держбюджету на 2014 рік закладено транзит газу через територію України в обсязі 82 млрд куб. м.

Транзит газу по території України до країн Європи і СНД за 10 місяців 2013 року збільшився на 1% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 69,88 млрд куб. м, тоді як за 2012 рік він скоротився на 19,1% - до 84,26 млрд куб. м.

Систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни експлуатує ВАТ "Укртрансгаз", 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України".

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м. Загальна протяжність газопроводів, які експлуатує компанія, становить 38,6 тис. км, у тому числі магістральних газопроводів - 22,2 тис. км, газопроводів-відводів - 16,4 тис. км !zn

Читайте також:

"Нафтогаз" скоротив прибуток від транзиту газу на 1,5%