UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна хоче брати участь у будівництві газопроводів з Туркменістану

Україна може надати своє обладнання, а також фахівців-інженерів, які можуть допомогти у будівництві газопроводів.

Україна зацікавлена взяти участь у будівництві нових газопроводів з Туркменістану, у тому числі, для виведення туркменського газу на європейський ринок. У свою чергу Ашхабад готовий до збільшення поставок в Україну продукції паливно-енергетичного комплексу.

Такими заявами Україна та Туркменістан обмінялися в рамках візиту українського президента в Ашхабад в четвер, 29 жовтня.

Як заявив віце-прем'єр - міністр ЖКГ України Геннадій Зубко, для України важливо допомогти Туркменістану диверсифікувати поставки газу. Він зазначив, що мова йде про українські компресори, турбіни, а також про фахівців-інженерів, які можуть здійснювати відповідні роботи.

"На сьогоднішній день для Туркменістану важливо диверсифікувати поставки газу. Сьогодні розглядаються ще два газопроводи, які будуть йти від Туркменістану через Афганістан та Іран в Індію. І нам дуже важливо взяти участь у цьому проекті", - сказав Зубко журналістам в Ашхабаді.

"Це також диверсифікація шляхом виходу через Іран на Туреччину і вихід на Європу. Ми також хочемо взяти в цьому участь і допомогти саме в будівництві та можливості виведення туркменського газу на європейський ринок", - наголосив Зубко. Нагадаємо, що ЄС планує отримати туркменський газ до 2019 року - газ пустять до Європи по "південному коридору". Є політичне рішення, що Туркменістан стане частиною проекту TANAP.

Туркменістан у свою чергу готовий збільшити поставки в Україну газу і нафтопродуктів, у свою чергу раніше заявив президент країни Гурбангули Бердимухамедов.

"Туркменістан готовий до збільшення поставок в Україну нафти і іншої продукції вітчизняного паливно-енергетичного комплексу", - сказав він, наголосивши при цьому на важливості зміцнення співробітництва в енергетичній сфері.

Україна і Туркменістан також обговорюють можливість створення спільних підприємств (СП) у сфері переробної промисловості не тільки для Туркменістану, але і для виходу на ринки інших держав, повідомив у свою чергу Порошенко.

Він повідомив про результативність переговорів з туркменською стороною, зазначивши, що відкриваються нові можливості. "З метою створення взаємовигідної конкурентного середовища ми домовилися про створення Ради з промислової політики", - сказав український президент, додавши, що це зафіксовано підписаним сьогодні відповідною угодою.

Раніше стало відомо про те, що Туркменістан оголосив "Газпром" неплатоспроможним. Газовий монополіст став для Туркменістану "неплатоспроможним партнером" у зв'язку з санкціями та кризою.