UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готує позов до Стокгольмського арбітражу щодо контракту з "Газпромом" від 2009 року

До підготовки подання позову залучають юристів, які мають досвід судових розглядів із "Газпромом".

Україна "ґрунтовно" готується до подання позову до Стокгольмського арбітражного суду за контрактом між НАК "Нафтогазом України" і російським газовим монополістом "Газпромом" від 2009 року через позицію останнього: російська компанія наполягає на практично дворазовому підвищенні ціни газу для України, Київ вважає її необґрунтовано завищеною.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, виступаючи у Верховній Раді 11 квітня.

"Ця робота (щодо подання позову до Стокгольмського арбітражного суду - ред.) ведеться з першого дня моєї появи на посаді. Ми сьогодні ґрунтовно підходимо до підготовки відповідних документів і перегляду тих невигідних умов, які зараз є в договорі між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 року", - заявив Продан, підкресливши, що існуюча сьогодні ціна російського газу для України є несправедливою і політичною.

Читайте: Мін'юст порадив "Газпрому" звернутися до суду, якщо РФ хоче змусити Україну купувати газ по $ 480

Продан повідомив, що до підготовки подання позову залучають юристів, які мають досвід судових розглядів із "Газпромом". "Ми залучаємо міжнародних юристів, які мають досвід роботи з компаніями, які подавали вимоги до суду Стокгольма до "Газпрому", - сказав міністр.

"Ці питання не доходили до арбітражу, але угодами "Газпром" врегулював ці питання з європейськими країнами", - резюмував він.

Як раніше писало ZN.UA, на думку юристів, сам лише факт подання позову "Нафтогазу" до Стокгольмського арбітражу може переконати Росію знизити ціну на газ. Адже порушення справи змусить російську сторону "розкрити свої карти" у суді, в тому числі висвітлювати певні факти і події, які вона воліла б не виносити на публіку і тим більше не документувати офіційно. !zn

Читайте також:

Українсько-російська газова угода: судова перспектива?

Яценюк згоден купувати газ у Росії лише за ціною не вище $ 268 за тис. куб.м

zn
"Харківська знижка" на газ для України повинна діяти ще мінімум три місяці