UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова ввести санкції проти Росії, але буде діяти обережно - Порошенко

Санкції проти Росії можуть позначитися і на українських виробниках, зазначив президент.

Україна може ввести санкції проти Росії, але вона буде робити це виважено.

Про це на прес-конференції заявив президент України Петро Порошенко.

"Закон передбачає засідання РНБО, де ми проаналізуємо ризики і загрози. Якщо Росія в односторонньому порядку вводить санкції, Україна буде діяти швидко і негайно", - зазначив Порошенко.

"Я глибоко переконаний, що наша мета - виграти війну за мир, підняти економіку. Щодо санкцій, то ми координуємо наші дії. Зокрема ми заборонили постачати в Росію товари військового та подвійного використання", - зазначив він.

При цьому він підкреслив, що санкції не повинні бути самоціллю.

"В чому полягає наша мета? Наша мета ввести більше санкцій, або наша мета - добитися миру? Або наша мета - прибрати всі обмеження, які присутні на російському ринку проти українських товарів? Я, як ніхто, знаю, що це таке, і як це б'є по українським виробникам", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося про те, що 10 вересня президент України підписав закон України "Про санкції".

"Метою розробки законопроекту є захист національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, її економічної самостійності, а також запобігання порушення або відновлення порушених прав, свобод і законних інтересів громадян України, суспільства і держави", - наголошувалося в пояснювальній записці до документа.

14 серпня Верховна Рада України прийняла в цілому проект закону про санкції проти Росії.

Згідно з текстом законопроекту, санкції щодо конкретних іноземців, іноземних юридичних осіб, а також юросіб, у яких ці компанії-нерезиденти або іноземці мають контроль, будуть затверджуватися рішенням РНБО і вводитися указом президента.

У разі ж, якщо санкції вводяться іноземної держави або необмеженого кола осіб певного виду діяльності (секторальні санкції), то після рішення РНБО й указу президента вони набувають чинності відразу після затвердження Верховною Радою, на яке відводиться 48 годин.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 16 вересня заявив, що розраховує, що засідання РНБО, на якому будуть введені персональні санкції у зв'язку з російською агресією, відбудеться в найкоротший термін.

За його словами, попередній список громадян РФ і російських політиків, яким буде заборонений в'їзд на територію України, складе близько 200 осіб. Також Яценюк зазначив, що уряд підготував списки всіх компаній, де Росія має свою частку.!zn