UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна домовилася з Туреччиною про співробітництво в атомній енергетиці, авіабудуванні і про розвиток транзиту

Також у 2016-2017 роках у Києві проведуть спільний міжнародний будівельний форум.

Україна домовилася з Туреччиною про співробітництво у сфері атомної енергетики, авіабудування і розвитку транзитних коридорів, здійсненні спільних будівельних проектів, полегшення доступу українських металургів на турецький ринок, "Південному газовому коридорі", інфраструктурних проектах в Криму для підтримки кримських татар, підвів підсумки 10-го засідання міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва віце-прем'єр - очільник Мінрегіону Геннадій Зубко.

"Ми домовилися про українсько-турецьке партнерство в авіабудуванні і розвитку космічних технологій. Разом з Туреччиною Україна готова розробляти і виготовляти нові пасажирські і транспортні літаки на базі ДП "Антонова". Зокрема, це розробка і виробництво пасажирського літака TAN-158 на базі літака АН-158; на базі транспортного АН-178 і літака на базі Ан-70", - зазначив Р. Зубко.

Голова української делегації додав, що сторони домовилися про надання Україні Туреччини консультаційних послуг з безпеки АЕС, підготовки всіх категорій персоналу АЕС, стажування в Україні турецьких студентів і аспірантів.

За його словами, серед домовленостей - створення максимально сприятливих умов для двосторонніх транзитних перевезень, зокрема для транспортування турецьких товарів через територію України в Польщу, Словаччину, країни Скандинавії. "Наступні кроки співробітництва - запровадження єдиної накладної між портами України та Туреччини. Зараз сторони узгоджують тарифні та технологічні умови перевезень", - повідомив Р. Зубко.

Віце-прем'єр також зазначив, що сторони вирішили в 2016-2017 провести в Києві спільний міжнародний будівельний форум, обробивши до того часу ряд стратегічно важливих для обох країн інфраструктурних об'єктів.

"Ведемо розмову, щоб Туреччина відкрила ринок нашим металургам. Україна готова приєднатися до розвитку і реконструкції турецьких металургійних підприємств. Домовилися про співпрацю у сфері енергоефективності. Зокрема, в питаннях проектування нових "зелених" будівель", - зазначив Р. Зубко.

Крім того, він повідомив про наміри створити спільний комітет з митних питань між Туреччиною і Україною для поліпшення торговельних відносин.

"Обговорили можливість вступу України в важливий проект "Південний газовий коридор" у разі доведення економічної доцільності та забезпечення недискримінаційного доступу до відповідних потужностей", - сказав віце-прем'єр.

Він також підкреслив важливість для України позиції Туреччини щодо кримського питання, зокрема про долі кримсько-татарського народу. "Будемо сприяти турецьким інфраструктурним проектам, спрямованим на підтримку кримських татар", - зазначив Р. Зубко.

Як повідомлялося, в Києві 12-13 травня проходить 10-е засідання міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва під співголовуванням віце-прем'єра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Р. Зубко і міністра національної оборони Туреччини Ісмета Їлмаза. Глава турецької делегації зустрівся також з президентом України Петром Порошенком і прем'єром України Володимиром Гройсманом.

За даними Держстату, Туреччина в 2015 році зайняла 2-е місце за обсягом українського експорту серед всіх країн світу і 5-е місце за обсягом товарообігу. У той же час в минулому році експорт товарів з України до Туреччини впав на 22,2% - до $ 2,77 млрд, тоді як імпорт скоротився на 34,5% - до $ 0,85 млрд.