UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна чекає ще більшого зниження ціни російського газу, буде оплачувати його по мірі необхідності

Сьогодні ціни на газ на європейському ринку знижуються від 1% до 2% в день, знизиться також вартість газу з РФ.

НАК "Нафтогаз України" прогнозує подальше зниження цін на російський газ, а тому буде закуповувати його у "Газпрому" по мірі необхідності, повідомив голова правління компанії Андрій Коболєв журналістам у вівторок, 10 листопада.

"Ми оплачуємо російський газ по мірі необхідності: коли нам треба – ми купуємо, коли не треба – не купуємо", - сказав він.

Глава "Нафтогазу" підтвердив очікування зниження вартості російського газу на 2016 рік: "Так, ми припускаємо, що вона буде нижче, ніж $ 227. Ми очікуємо, що ціна буде знижуватися, і вона зараз знижується". Але поки що "точну цифру" у проекті держбюджету-2016 "Нафтогаз" ще не надавав.

Коболєв також підтвердив, що станом на ранок 10 листопада обсяг імпорту російського газу становив, "грубо кажучи", 10 млн куб. м на добу. Кілька годин раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна скоротила до мінімуму закупівлю російського газу, і що передоплати вистачить до 14 листопада.

У той же час Коболев зазначив, що імпорт газу з ЄС на сьогоднішній день йде в обсязі близько 23 млн куб. м на добу.

За словами Коболєва, знижується також і вартість газу на європейському ринку: "Кожен день ціна знижується, до нашого задоволення", зазначив він, уточнивши, що відсоток зниження становить від 1% до 2% в день.

"Коли ми бачимо сприятливу кон'юнктуру .. ми купуємо. Якщо ми вважаємо, що буде знижуватися (вартість газу – ред.), навіщо купувати зараз те, що буде через тиждень дешевше", – сказав він.

Імпорт газу з ЄС імпорт на сьогоднішній день йде в обсязі близько 23 млн куб. м на добу (поставки здійснюється за словацької та угорської напрямом, за польським імпорт поки припинений). Коболєв також нагадав, що на європейському напрямку газ в Україні також постачають незалежні приватні компанії-трейдери, "на які "Нафтогаз" не впливає".

З 12 жовтня Україна відновила закупівлі газу у російського "Газпрому", в рамках нових домовленостей з "зимового пакету". Москва погодилася знизити ціну на газ для України на два квартали до рівня сусідніх європейських країн. Узгоджена ціна на російський газ для України з 1 жовтня і до кінця 2015 року, без урахування поправок на калорійність, становить 227 доларів за 1 тис. куб. м (з урахуванням – 232 долара). На початку переговорів "Газпром" хотів продавати газ за 252 долара.

До кінця поточного року Україна більше не планує закачувати газ в свої ПСГ (з 30 жовтня розпочався відбір газу їх сховищ, запаси вже скоротилися нижче 17 млрд куб. м). Однак Україна повинна імпортувати ще 5 млрд кубометрів газу в рамках зимового періоду.