UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна буде вирішувати суперечності з Росією на основі норм СОТ, заявив Азаров

Протиріччя, які виникають, треба вирішувати на основі загальноприйнятих міжнародних норм та діючих угод, упевнений прем'єр.

Україна планує вирішувати суперечності з Росією на основі норм Світової організації торгівлі (СОТ). Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час вступного слова, відкриваючи засідання Кабінету міністрів 4 вересня.

"Митний союз також декларує відповідність нормам СОТ. З цього ми повинні виходити. Протиріччя, які виникають, треба вирішувати на основі загальноприйнятих міжнародних норм та діючих угод", - заявив Азаров.

Зазначимо, в останні тижні між Україною і країнами Митного союзу загострилися торговельні відносини. Зокрема, Росія заборонила ввезення української продукції корпорації Roshen, мотивуючи це наявністю у складі продукції компанії шкідливих речовин. Останнім скандалом в україно-російських відносинах стала "митна блокада", влаштована Росією у серпні.

- У МЗС розглядають проблеми з Росією як "технічні", а не політичні

Днями радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що посилення Росією митних процедур стало відповіддю на офіційну публікацію Україною проекту Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він також звинуватив Україну у порушенні договору про співпрацю і партнерство з Росією.

При цьому у Москві попередили, що угода з ЄС (що включає в себе створення зони вільної торгівлі) змусить російську владу "вживати заходыв щодо захисту власних економічних інтересів". Дії РФ можуть торкнутися посилення митного контролю, введення квот і низки додаткових мит для українських імпортерів.

Відзначимо, Україна розраховує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі в листопаді 2013 року. Для цього Київ має виконати низку умов, які ставить ЄС. Каменем спотикання в підписанні цієї угоди називають справу ув'язненої екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

У Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торговельні суперечки можуть бути оскаржені в цій організації. !zn

Читайте також:

Азаров порадив Росії "сприймати як реальність" зону вільної торгівлі між Україною та ЄС

Янукович розповів про дзвінок Путіну після початку торговельної війни Росії