UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українцям продають дешевий вітчизняний газ за максимальними цінами в Європі – експерт

Україна повністю покладається в своєму газовому ціноутворенні на Амстердам.

Не можна вважати, що в Україні, яка самостійно видобуває щорічно близько 20 млрд кубометрів газу і споживає близько 30 млрд, немає ринку газу. Про засилля імпорту теж не йдеться. Однак замість того щоб впроваджувати власний газовий хаб, країна воліє визнавати себе залежним від імпорту недоринком.

Тому в своєму ціноутворенні орієнтується на газові індекси ТТF на хабі в Амстердамі (Нідерланди). Чи правильно вона робить хоча б це, аналізує редактор відділу мікроекономіки та бізнесу ZN.UA Сергій Следзь.

Хаб у Нідерландах вважається досить ліквідним, але:

Все це призводить до підвищення цін для українського споживача.

«Не дуже зрозуміло, чому транзитна Україна, яка самостійно видобуває 70% споживаного нею газу, повністю покладається у своєму газовому ціноутворенні на Амстердам, та ще й приплюсовує до ціни вартість віртуальної доставки? Чому, наприклад, проблеми, пов’язані із землетрусами в Нідерландах, або сніг, що випав у Німеччині й Бельгії, мають позначатися на платіжках українських споживачів?», - розмірковує автор.

Крім того, незрозуміло, яким чином в остаточній ціні газу враховується різна якість «імпортного» й українського газу? Тим більше що на найбільшому родовищі в Нідерландах Гронінген видобувається низькокалорійний газ. 

Але інформації про застосування в Україні коригувальних коефіцієнтів для врівноваження цін на газ різної якості виявити не вдалося. Хоча метод імпортного паритету саме передбачає обов'язковий облік (за допомогою коефіцієнтів) і якості газу, і інтересів учасників ринку та держави зі споживачами. І від цього обліку залежить, якою буде остаточна ціна на товар: доступною і обґрунтованою чи максимально можливою.

«Складається враження, що Україна використовує індикатор в такий спосіб, щоб виправдати максимально можливу ціну на своему внутрішньому ринку. Адже відтоді, як ціни штучно прив’язали до котирувань на європейських хабах: спочатку 2016 року – до німецького NCG, а в січні 2020-го – до TTF в Амстердамі, ціни в Україні в опалювальний сезон зрівнялися з цінами в Європі, попри те, що наша країна імпортує менш як третину від споживаного газу», - зазначає Следзь.

Фактично українцям продають дешевий вітчизняний газ за піковими цінами в Європі. Приблизно те ж саме стосується імпортного газу, який закачують до сховищ у період міжсезоння за найнижчими цінами.

Читайте також: Середня ціна імпортованого газу в січні зросла на 23% - Мінекономіки

Чому українці переплачують і хто від цього у виграші, читайте в статті Сергія Следзя « Український газ з доставкою з Нідерландів» у ZN.UA.