UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українцям нагадали, як правильно повернути продавцю товари, придбані в кредит

Спочатку слід відмовитися від кредиту, а потім - від товару. 

В Україні споживач має право протягом 14 календарних днів з дня укладення договору про споживчий кредит відмовитися від нього, у тому числі у випадку отримання ним грошових коштів, пояснюють на сайті Держпродспоживслужби. Цю можливість надає норма статті 15 Закону України «Про споживче кредитування».

Читайте також: Кредитний портфель банків зменшився на 7,6 млрд грн: названо причини

Про намір відмовитися від договору про споживчий кредит споживач повідомляє кредитодавця у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа, створеного згідно з вимогами, визначеними Законом України "Про електронні документи та електронний документообіг") до закінчення 14-денного строку з дня укладення договору про споживчий кредит.

Читайте також: У банках України знову скоротилася частка непрацюючих кредитів

Таким чином, якщо споживач вирішив обміняти/повернути в порядку статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів» товар належної якості, придбаний у кредит, він повинен в першу чергу звернутися до кредитодавця із заявою про відмову від договору про споживчий кредит, а вже потім до продавця із заявою про повернення товару.

У відомстві нагадали, що у випадку порушення прав, споживачі можуть звернутися до Держпродспоживсужби та її територіальних органів. Також споживачі можуть захистити свої права в судовому порядку у відповідності до статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Раніше ми писали про те, що у Міненерго створено робочу групу щодо погашення заборгованості на ринку електричної енергії. Врегулювання боргів сприятиме швидшому відновленню енергомережі.