UA / RU
Підтримати ZN.ua

Український хакер розплатився в магазинах банківськими картками громадян ЄС на 18 млн. Як не стати черговою жертвою

Реквізити банківських рахунків хакери отримують на спеціалізованих хакерських форумах.

Кіберполіція викрила українського хакера, який разом зі спільником у Німеччині викрадав банківські реквізити громадян Євросоюзу, та розплачувався ними в інтернет-магазинах, загалом на 18 млн грн. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Хакера було викрито спільно з кіберполіцією та правоохоронцями Німеччини, в рамках міжнародного співробітництва.

За даними слідства, громадянин України спільно зі своїм знайомим з Німеччини отримували на спеціалізованих хакерських форумах реквізити банківських рахунків громадян Євросоюзу. За допомогою цих даних вони надалі сплачували різні покупки в інтернет-магазинах коштом потерпілих.

Читайте також: Українські хакери вкрали у російських банків $5 млн

Також вони створили сайти, на яких найняті торгові агенти збували куплений товар у країнах Східної Європи.

Винагороду члени злочинної групи отримували на електронні гаманці. Орієнтовна сума збитків, завданих потерпілим, сягає понад 18 млн грн.

Інший співорганізатор оборудки має статус обвинуваченого в рамках проведення розслідування поліцейськими Німеччини, де перебуває під вартою.

Читайте також: У Києві хакери викрали із банківських карток понад 10 млн грн

Нагадаємо, у кіберполіції порадили, як захистити свої дані від хакерів.

У кіберполіції радять не здійснювати банківські операції, коли підключені до публічної мережі, не використовувати мережі Wi-Fi, що просять авторизуватися за номером телефону, електронною поштою або через соцмережі: цим можуть скористатися зловмисники.

Також потрібно вимикати опцію загального доступу до файлів, заборонити виявлення свого девайсу іншими користувачами мережі, вимикати опцію автоматичного підключення до відкритої мережі, використовувати VPN у разі підключення до громадської мережі Wi-Fi.

Читайте також: СБУ затримала хакера з Херсонщини, який вкрав десятки мільйонів доларів із банків США і Канади

Крім того, у кіберполіції радять не реєструватися на нових ресурсах під час використання невідомої мережі, а якщо з'єднання переривається та відбувається перепідключення - не використовувати таку мережу.

Кіберполіцейські наголошують, що хакер, перебуваючи в одній мережі з користувачем, може перехоплювати його дані банківських карток, паролі та повідомлення, тому надавати перевагу варто не загальнодоступній мережі Wi-Fi, а інтернету від мобільного оператора.

Читайте також: Українські хакери продавали у DarkNet особисті дані користувачів - МВС

Зростання технологічності безготівкових розрахунків змушує шахраїв відступити й змінювати методи. Про незаконні дії з платіжними картками читатйте на ZN.UA, у статті Артура Федорчука - "Безпека пластику".