UA / RU
Підтримати ZN.ua

Визначився лідер економічного песимізму в Україні - звіт НБУ

Український бізнес в цілому погіршив оцінку економіки та передбачає зростання цін

У січні бізнес погіршив оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності в цілому та конкретних галузях. Усі учасники опитування, яке провели експерти Національного банку України, прогнозували здорожчання власної продукції та послуг. Бізнес пояснює такі перспективи в опублікованих результатах опитування тим, що є сильні очікування зростання закупівельних цін на сировину, напівфабрикати та послуги. 

Що впливає на погіршення бізнес-клімату?

Під час опитування, експерти визначили які саме чинники впливають на погіршення економічного клімату країни. “Посилення інтенсивності бойових дій, невизначеність щодо строків та обсягів надання зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання виробничих витрат на посилення кіберзахисту, брак кваліфікованих кадрів”, – такі чинники зазначені у звіті НБУ за результатами опитування підприємств різних галузей.

Серед чинників, що негативно вплинули на оцінки, експерти вказали також традиційний економічний спад на початку року у вигляді сезонного скорочення економічної активності на початку року, який підігріває песимістичність респондентів.

Настрої бізнесу за опитуванням НБУ.jpg (34 KB)

Що буде з експортом?

“Негативні оцінки щодо обсягів нових експортних замовлень на продукцію, а також обсягів незавершеного виробництва збереглися, щодо залишків готової продукції – посилилися”, – зазначається у тексті звіту. 

Торгівля: імовірне скорочення мережі та зменшення зростання цін в магазинах

Погіршення економічних результатів є також у підприємств торгівлі. Вони вже другий місяць підряд прогнозують спад показників внаслідок блокування західних кордонів, високих цін на паливно-мастильні матеріали, що важливо для логістики. А також вказують на сповільнення попиту серед покупців.

Реагуючи на дисбаланс товарних залишків, торговельні компанії скоротили свої очікування зростання ціни на товари, які вони пропонують, проте вважають, що ціни закупівельні, від виробників, можуть суттєво зрости. Це може спровокувати скорочення мережі магазинів та інших закладів роздрібної торгівлі.

Будівельна сфера: лідери економічного песимізму

Підприємства будівництва четвертий місяць підряд говорять, що їх прогнози є надзвичайно песимістичними. Вони лідери серед інших економічних галузей, де вважають ближчою перспективою спад виробництва. Основні причини – інтенсивні бойові дії, дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонний фактор. Проте в будівельній сфері є свої особливості – тут скорочуються темпи зростання цін послуг підрядників, але зменшується обсяги підрядів. 

Зайнятість: де буде найбільше звільнень

Оцінки щодо зайнятості у всіх респондентів у різних галузях, погіршилися. Очільники бізнесів вважають, що можливе скорочення чисельності зайнятих. найбільше скорочення планується у будівельній галузі.

Раніше повідомлялось, що бізнес третій квартал поспіль прогнозував зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, посиливши позитивні очікування: баланс відповідей становив 15.2% порівняно з 9.8% у III кварталі. Зростання очікували підприємства всіх видів економічної діяльності та розмірів за кількістю працівників.