UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські мірошники і хлібопекарі анулювали свої підписи під меморандумом про експорт зерна

Баланс між внутрішнім споживанням зернових та експортом може бути порушений.

Представники об'єднання "Борошномели України", Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) і об'єднання "Укрхлібпром" відкликали підписи під узгодженим 5 липня меморандумом по граничним обсягам експорту зерна в 2021/2022 маркетинговому році (МР, липень-червень). Про це пише Інтерфакс-Україна.

Таке рішення пов'язане з тим, що позиція по граничним обсягам експорту української пшениці були проігноровані. Лист про це направлено на адресу міністра агрополітики Романа Лещенко.

Однак деталі обгрунтування свого рішення підписанти пообіцяли оприлюднити пізніше.

Читайте також: В Україні рекордний урожай зернових за період незалежності і рекорд оновлюється - Мінагрополітики

Повідомлялося, що учасники зернового ринку і Мінагрополітики 5 липня підписали меморандум про взаєморозуміння на 2021/2022 МР. Вони підписують цей документ щорічно з 2011 року для збереження балансу між внутрішнім споживанням зернових та експортними можливостями України.

Як писало ZN.UA, справді, аграрії нинішнього року зібрали небувалий урожай пшениці — 32 млн т. Але чи має середньостатистичного обивателя «житниці Європи» тішити цей рекорд? Спірне питання. Детальніше читайте в тексті Сергія Следзь і Лариси Гук - «Переваги» рекордного врожаю пшениці в 32 мільйони тонн: за хліб, виготовлений з фуражного зерна, заплатимо за світовими цінами ».