UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські компанії наймають більше жінок та підлітків на тлі нестачі робочої сили — Reuters

Для абсолютної більшості українських підприємств головною проблемою є пошук кваліфікованих працівників.

Повномасштабна війна виснажує робочу силу в Україні, тому підприємства намагаються покрити критичну нестачу кадрів, наймаючи на традиційно чоловічі посади більше жінок, а також звертаються до працівників старшого віку, підлітків та студентів, пише агенція Reuters.

"Оскільки мільйони людей, в основному жінки і діти, втекли від війни за кордон, а десятки тисяч чоловіків були мобілізовані в армію, криза робочих місць може поставити під загрозу економічне зростання та повоєнне відновлення. За даними опитування, проведеного Міністерством економіки серед понад 3000 компаній, майже 60% підприємств заявили, що їхньою головною проблемою є пошук кваліфікованих працівників", - йдеться в повідомленні.

Директор зі сталого розвитку металургійної компанії "Метінвест" Тетяна Петрук у коментарі Reuters повідомила, що нині відкрито близько 4000 вакансій у компанії, а дефіцит кадрів впливає на виробництво. 

"Брак кадрів відчуваємо не лише ми. Його відчувають усі компанії в регіонах, у тому числі й наші підрядники", - зазначає вона.

Агенція поспілкувалася з представниками великих українських компаній, які заявили, що вони змінюють ведення бізнесу та методи підбору персоналу, проводять ротацію існуючого персоналу та розширюють посадові інструкції, автоматизують роботу, повторно наймають пенсіонерів та пропонують більше пільг, особливо для молодих працівників. 

Так, у компанії "Сільпо" дедалі активніше набирають жінок на посади, на яких раніше переважали чоловіки. Мова йде про охоронців, вантажників, пакувальників, обробників м'яса. У компанії також працюють шестеро жінок водійками вантажівок.

У таких галузях, як виробництво сталі зростає частка жінок-співробітників. Петрук вказує, що жінки становлять близько 30-35% робочої сили "Метінвесту", також компанія наймає їх на деякі підземні роботи.

Компанія, яка й раніше приділяла багато уваги молоді, нині все активніше співпрацює із професійними коледжами. Оператор мобільного зв’язку Vodafone також реформував свою молодіжну програму та надав можливість для близько 50 підлітків у 12 містах здобути свій перший досвід роботи. 

Нагадаємо, Група "Метінвест" Ріната Ахметова перемогла у спеціальній номінації "Найкраща програма з адаптації ветеранів" та ввійшла до п'ятірки "Найкращих роботодавців України 2024". У компанії ветеранські програми запускаються ще під час мобілізації працівників, а коли ветерани повертаються до роботи, компанія працює як з ними, та з їхніми сім'ями.