UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська влада звинуватила найбільшого західного нафтотрейдера у «наживі на кривавій російській нафті» — The Guardian

Нідерландська компанія Vitol не дотримала свого слова і продовжує співпрацювати з країною-агресоркою. 

Президент України Володимир Зеленський звинуватив найбільшого незалежного нафтотрейдера світу Vitol у «нахабній наживі на кривавій російській нафті» і закликав керівництво нідерландської компанії припинити співробітництво з країною-агресором. Про це пише видання The Guardian.

За інформацією джерела, Зеленський через свого радника Олега Устенка надіслав у Vitol звернення, в якому запитав, коли компанія завершить перевезення російської нафти і скільки барелів палива буде відвантажено до цього часу. 

У статті зазначається, що Президент України вже звертався до Vitol з приводу припинення співпраці з РФ у березні. Тоді йому відповіли, що з квітня перевезення суттєво зменшаться через нові контрактні умови, а до кінця року компанія взагалі вийде з російського ринку. 

Тим не менш, дані обіцянки у Vitol не виконали. За даними журналістів, компанія зафрахтувала у червні через порти Росії понад 11 млн барелів нафти. А з початку вторгнення Росії в Україну – понад 38 млн барелів нафти з російських портів вартістю приблизно 3,21 млрд доларів.

«Vitol – найбільший західний трейдер російської нафти, що перевозиться морем, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це нахабна нажива на кривавій нафті, яка фінансує вбивства мирного українського населення», – йдеться у зверненні Олега Устенка.

Читайте також: G7 планує вдвічі здешевити російську нафту

Раніше повідомлялося, що ціна нафти може зрости до 380 доларів за барель через скорочення видобутку з боку Росії.

У замку Ельмау лідери країн «Великої сімки» обговорювали ключові світові проблеми, які багато в чому створювалися Росією та Китаєм. Цього разу саміт прямо та опосередковано був присвячений Україні.Про те, які рішення ухвалили лідери G7, щоб надати допомогу Україні та обмежити можливості Росії вести війну проти нашої країни, читайте у статті Олексія Іжака «Як «Велика сімка» зупинятиме Росію».