UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна збільшила запаси газу в підземних сховищах

Запаси виросли на 5 відсотків.

Станом на 29 червня запаси газу в підземних сховищах АТ "Укртрансгаз" складають 16 млрд куб. м, що на 5% (на 0,9 млрд куб. м) вище показника, який був на початку сезону закачування. Хоча вартість газу в Європі зростає. Про це повідомляє Департамент по інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України".

Відзначається, що зараз Укртрансгаз продовжує накопичення ресурсу в підземках - за минулу добу в ПСГ закачано 19,3 млн куб. м газу.

"Крім формування необхідних для стабільного проходження опалювального сезону запасів газу, Укртрансгаз використовує відносне затишшя на ринку і проводить активні роботи по ремонту і модернізації свого обладнання.

Зокрема, компанія вже провела 95% робіт в рамках першої черги реконструкції газозбірного пункту Богородчанського ПСГ. Загальна вартість цього проекту - 283,5 млн грн, завершити його планується в другій половині року. На Богородчанському ПСГ Укртрансгазу також реконструює систему теплопостачання промислового майданчика (бюджет втілюються заходів - 18,7 млн грн) ", - йдеться в повідомленні.

Також триває реконструкція установки осушки газу з автоматизацією технологічного процесу на Дашавському ПСГ. Укртрансгаз вже виконав 57% робіт в рамках проекту, загальний бюджет якого становить 216,6 млн грн.

"Також тривають роботи з реконструкції майданчика газозбірного пункту Червонопартизанського ПСГ - це об'єкт планується до здачі в експлуатацію до кінця 2021 року, а бюджет втілюються заходів становить 100,4 млн грн", - додали в компанії.

Читайте також: "Газпром" відмовився бронювати додатковий транзит через Україну на липень

Повідомлялося, що ціна на газ продовжує рости на українському і на світових ринках. Однак в українських побутових споживачів є можливість скористатися річним тарифним планом.

Як писало ZN.UA, Кабмін був поданий фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на поточний рік, який ще будуть доопрацьовувати і коригувати. Правда, в ньому вже є одна цікава фраза: "Нафтогаз" не планує поки закуповувати газ по імпорту ". Тобто зовсім, адже імпорт дуже дорогий. На сьогоднішній день ціни в Європі в два рази вище торішніх! А це значить, що зиму ми зустрінемо на старих запасах, ну і на тому, що назбираємо за літо від внутрішнього видобутку. Детальніше читайте в тексті Ігоря Маскалевича - "Безгазова зима".