UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна завершила реструктуризацію євробондів та скоротила держборг - Мінфін

За оцінками Мінфіну, держборг скорочено на $9 млрд. 

Україна оголосила про успішне завершення реструктуризації боргу та проведення розрахунків за тринадцятьма серіями державних єврооблігацій та гарантованих державою єврооблігацій, випущених «Укравтодором». Таке повідомлення було опубліковане на сайті Лондонської фондової біржі 3 вересня. 

В Мінфіні уточнили, що реструктуризація включав обмін тринадцяти серій державних єврооблігацій і однієї серії гарантованих державою єврооблігацій «Укравтодору» на суму близько $20,5 млрд (приблизно $24 млрд з урахуванням капіталізованих відсотків) на вісім нових серій єврооблігацій із номінальною вартістю $15,2 млрд. 

Зазначається, що завдяки реструктуризації держборг України скоротився на близько $9 млрд.

«Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди і зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтуванні 14%). Це одне з найбільших списань боргу у нещодавніх реструктуризаціях суверенного боргу», – пояснили в Мінфіні.

Боргові виплати зменшуються на 93%, що призведе до економії $11,4 млрд протягом наступних трьох років. Окрім цього, витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77%, що дозволить заощадити загалом $22,8 млрд.

Угода відповідає цілям програми МВФ щодо стійкості боргу і була схвалена групою кредиторів України.

Читайте також: Дефолт України відміняється: Кабмін призупинив виплати за ВВП-варантами

Реструктуризація боргу потрібна Україні для продовження війни проти РФ, адже це вивільнить певні гроші, що мали б піти на погашення боргів. НАаадаємо, Рада не змогла підтримати законопроєкт  №11416-д про збільшення податків на 30 млрд гривень у першому читанні та відправила його на повторний розгляд.