UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна зайняла друге місце в світі за масштабами оцифрування документів

Однак в Держархіві вважають, що Україна є світовим лідером за темпами оцифрованих архівних документів.  

Українські архіви в минулому, 2023 році, виготовили понад 21 млн цифрових копій документів, що дало можливість Україні вийшли на друге місце в світі за масштабами оцифрування. Про це повідомили представники Державної архівної служби України під час круглого столу, передає Укрінформ.

До першої дев'ятки держав за темпами оцифрування архівних документів у 2023 році увійшли:

Щодо Фінляндії, то першість забезпечила кількість сканованих традиційних документів разом із прийнятими на зберігання born-digital документами (початково створені в цифровій формі, а не переформатовані шляхом сканування паперових, – ред.), адже з 2022 року в Фінляндії на зберігання більше не приймають паперові документи.

Таким чином, на думку директора Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Віталія Скальського, можна впевнено стверджувати, що Україна є світовим лідером за темпами оцифрованих архівних документів.

Читайте також: В Україні планують запустити електронні архіви: презентовано пілотний проєкт

"За минулий рік система українських архівів оцифрувала понад 21 млн аркушів документів. Це в 17,5 раза більше, ніж до 2019 року. Ми говоримо про геометричну прогресію зростання темпів оцифрування українських архівів. Попри війну, системне вимкнення електрики в архівних установах, ми плануємо цього року оцифрувати щонайменше 30 млн копій документів", – сказав Хромов.

Переглянути увесь масив оцифрованих архівних документів можна на Міжархівному пошуковому порталі, на сайтах державних архівів, у комп'ютерах у читальних залах в архівах.