UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна відмовила гендиректору МАГАТЕ у візиті на окуповану ЗАЕС до її звільнення — Енергоатом

Гроссі підозрюють у спробі легітимізувати російську окупацію станції.

Україна відмовила генеральному директору Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаелю Маріано Гроссі у візиті на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС до моменту її звільнення. Про це повідомила НАЕК "Енергоатом" та звинуватила Гроссі у спробі легітимізувати захоплення української АЕС росіянами.

«Українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому в такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею», – йдеться в повідомленні "Енергоатому" у відповідь на вчорашню заяву Маріано Гроссі про підготовку візиту експертної місії на Запорізьку АЕС та отримане буцімто запрошення з боку України.

«Це повідомлення від очільника МАГАТЕ ми розглядаємо як чергову спробу будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів і по суті схвалити всі їхні дії. З висновками на кшталт «станція продовжує безпечно працювати, радіаційний фон у нормі, витоків радіації немає, ядерні матеріали зберігаються у безпеці. Тож російські військові та представники Росатома дбають про це все, і до них жодних претензій», - додали в Енергоатомі.

Напередодні ЗАЕС припинила онлайнову передачу даних до МАГАТЕ про стан справ із ядерними матеріалами, оскільки російські окупанти відключили в Енергодарі український оператор Водафон, з яким у МАГАТЕ контракт на передачу даних.

«Всі точки збору цих даних і сервери, які перебували під контролем Агентства, – закриті й опечатані. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли Водафон буде увімкнуто», - зазначили в компанії.

При цьому в Енергоатомі припускають, що російські окупанти напередодні узгодили за МАГАТЕ втрату зв’язку з АЕС.

В НАЕК нагадали, що  в керівництві МАГАТЕ майже чверть – близько 100 осіб – росіяни, в тому числі заступник самого Гроссі, керівник Департаменту ядерної енергії Михаіл Чудаков.

Читайте також: Ракета РФ пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС

Нагадаємо, 3 березня російські війська розпочали штурм Енергодару, де знаходиться ЗАЕС. Після запеклих боїв на блокпостах окупантам вдалося прорватися до міста.

Росіяни підтягли важку техніку та вдарили по станції, внаслідок обстрілу спалахнув навчально-тренувальний центр. Заклики припинити вогонь окупанти проігнорували. Ба більше, вони довго не пускали пожежників гасити вогонь. Зараз ЗАЕС знаходиться під контролем окупантів.

При цьому у Росії міркують, як підключити станцію до енергосистеми РФ. Однак, через технічні причини це поки що технічно неможливо.