UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна в тестовому режимі спробує від'єднатися від спільної енергосистеми з Росією та Білоруссю

Україна готується до сценарію, коли від'єднавшись у тестовому режимі, під'єднатися назад просто не зможе.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила зміни до правил ринку електроенергії на період проходження енергосистемою України ізольованого режиму. Відповідне рішення прийняте на засіданні НКРЕКП 3 лютого.

"З метою сталого проходження системних випробувань... робота системи в ізольованому режимі потребує внесення змін до Правил ринку", - йдеться в обгрунтуванні до рішення НКРЕКП.

Читайте також: Україна відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі наступного року - Вітренко

Чому це важливо. Коментар ZN.UA:

Нагадаємо, Україна готується до синхронізації своєї роботи з європейською мережею ENTSO-E. Синхронізація української та європейської електромереж є стратегічною метою на національному рівні, спрямованою на створення конкурентного та прозорого ринку електроенергії відповідно до вимог європейського законодавства та ринкових практик.

Приєднання до ENTSO-E заплановане на 2023-й рік.

Відповідно, Україна має від'єднатися від спільної електромережі з Росією і Білоруссю.

Тестова робота енергосистеми України в ізольованому режимі запланована протягом трьох днів в лютому 2022 року.

При цьому, Україна готується до сценарію, коли від'єднавшись від Росії та Білорусі в тестовому режимі, під'єднатися назад просто не зможе.

"Варто бути готовими до ситуації, коли із незалежних від української сторони причин, в ізольованому режимі вітчизняним ОЕС доведеться попрацювати довше, ніж три дні", - зазначають в Міністерстві енергетики.

При цьому, Білорусь та Росія у 2021 році забезпечили 75% українського імпорту електроенергії. Імпорт з цих країн здійснювався лише до травня 2021 року, після чого був заборонений рішенням НКРЕКП. А згодом відновлений у листопаді 2021 року, щоправда, лише з Білорусі.

У січні 2022 року імпорт електроенергії в Україну склав 511,5 тис. МВт-год. Причому, майже 100% імпорту склали поставки з Білорусі. Системному оператору "Укренерго" знадобилися постачання потужністю 500 МВт для підтримки енергосистеми України.

Україна також кілька разів запитувала в Білорусі аварійну допомогу. Зокрема, 25 січня, коли дві АЕС України вивели на ремонт кілька енергоблоків, у Міненерго Білорусі заявили, що на запит України в цей же день було збільшено постачання електроенергії у рамках двостороннього договору щодо забезпечення аварійної допомоги у разі потреби.

Читайте також: Російська електроенергія підтримує частоту і баланс потужності — голова "Укренерго"