UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна увійшла в преддефолтний стан

Країна може ввійти в стан вибіркового дефолту вже через місяць.  

Міжнародне рейтингове агентство S&P понизило довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній валюті з рівня CCC+ до CC.  Відповідна інформація оприлюднена на сайті агенства.

Рейтинг України в іноземній валюті знижено з CCC+ до CC з подальшим негативним прогнозом.

"Ми практично впевнені, що український уряд припинить виплати хоча б за якимось зовнішнім боргом", - заявили в S&P.

Подію вже прокментувало агентство Bloomberg, зазначивши, що причиною переддефолтного стану стало прохання України до іноземних кредиторів відстрочити виплати зовнішнього боргу з моменту вторгнення Росії.

Водночас, як вважає Bloomberg, вже наступного місяця Україна можу ввійти у вибірковий дефолт.

"S&P зберегла негативний прогноз, враховуючи високу ймовірність того, що українські чиновники рухатимуться вперед з планами реструктуризації її зовнішнього боргу. Рейтинг може бути знову знижений S&P до вибіркового дефолту, якщо уряд у Києві змусить власників облігацій погодитися на дворічне заморожування платежів і змінить купони на свої так звані ставки на ВВП до середини наступного місяця", - зазначає агентство.

Нагадаємо, від початку 2022 року Україна виплатила 1,5 мільярда доларів зовнішніх боргів.

Раніше група кредиторів України з країн G7 та членів Паризького клубу кредиторів оголосила про намір відстрочити виплату основної суми боргу та відсотків до кінця 2023 року з можливістю продовження відстрочки на рік (до 2024 року).