UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна скасувала спецмито на імпорт білоруської автотехніки МАЗ

Дистриб'ютор "МАЗ-Україна" через суд відмінив мито.  

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі відмінила спеціальне мито на імпорт автобусів, вантажних та спецавтомобілів з Білорусі у розмірі 35% митної вартості, що було введене в дію з 2 травня цього року. Рішення МКМТ від 6 грудня опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" та набуло чинності 8 грудня, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що Мінекономіки розпочало розслідування щодо фактів дискримінаційних дій з боку Білорусі за зверненням асоціації "Укравтопром". МКМТ України рішенням від 16 квітня встановила факти дискримінаційних та недружніх дій з боку Білорусі щодо українських підприємств автомобілебудування та застосувала адекватні, на її думку, заходи.

Однак дистриб'ютор Мінського автозаводу Торговий дім "МАЗ-Україна" оскаржив це рішення в суді та зміг домогтися ухвали Окружного адміністративного суду Києва від 6 травня про його призупинення. У липні цей вердикт було підтверджено в апеляційній інстанції, а на початку листопада – Верховним судом.

За даними Держмитслужби, у 2020 році за загальним кодом 8702 (моторні транспортні засоби для перевезення понад 10 осіб, включаючи водія), в Україну ввезено з Білорусі автобусів на $38 млн (60% загального імпорту) за повної відсутності експорту. Вантажівки повною масою 5-20 тонн з Білорусі було ввезено на $10,4 млн, понад 20 тонн – на $34,13 млн (експорт був відсутній), спецавтомобілів за кодом 8705 10 00 00 – на $4 млн (експорту з України не було), за кодом 8705 90 80 90 – на $5,76 млн (вивезено на $0,05 млн.).

Читайте також: Україна починає переговори зі США про скасування мита на імпорт сталі

Нагадаємо, що навесні Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України повідомила, що нею були встановлені факти «дискримінаційних та недружніх дій» з боку Білорусі. Стосувалися виявлені факти дій нашого сусіда відносно українських підприємств автомобілебудування. У відповідь відомство ввело спец мито на імпорт автобусів, вантажних і спецавтомобілів із Білорусі в розмірі 35% від митної вартості.