UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна різко збільшила імпорт природного газу із Європи на тлі зниження європейських цін

За кілька днів обсяги закачування зросли в 2-3 рази.

Україна з 15 жовтня 2022 року збільшила імпорт природного газу із Європи на тлі зниження цін на нього. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з оперативними даними "Оператора ГТС України", якщо 14 жовтня заявка на надходження газу до України з боку ЄС становила майже 3 млн куб. м, то 15-16 жовтня вона збільшилася до 9,4-9,5 млн куб. м, а 17 жовтня - до 7,8 млн куб. м.

Читайте також: Газ в ЄС стрімко втрачає в ціні на тлі великих поставок з США та рекордної заповненості європейських сховищ

Нагадаємо, станом на 17 жовтня європейські сховища газу заповнені більш ніж на 91%, що перевищує середній показник за п'ять років. А рівень запасів у Німеччині сягнув взагалі 95%.

На тлі прогнозів м'якої зими, намірів ЄС обмежити ціни на газ, а також заповнення підземних сховищ за рахунок великих поставок СПГ, особливо зі США, ціни на газ в Європі різко пішли вниз.

Читайте також: Єврокомісія оприлюднила механізм обмеження цін на газ, - Reuters

Оператор газосховищ України розпочав 2022 рік, зберігаючи у ПСГ 13,5 млрд куб. м газу.

Майже стільки ж газу було у підземних сховищах на кінець серпня, коли Україна внаслідок кількох місяців закачування накопичила 13 мільярдів кубометрів газу. 

На початок жовтня в сховища було закачано 13,9 млрд куб м і закачування активно продовжувалося.

До 15 жовтня у сховищах прогнозувалося приблизно 14,4 мільярда кубометрів газу. З такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки на сьогодні споживання газу в країні значно скоротилося.

Але ідеальне значення запасів газу до початку опалювального сезону, яке планувалося на початку періоду закачування - це 19 мільярдів кубометрів газу.