UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна проведе переговори з Польщею стосовно блокування кордону перевізниками

Попередня спроба виявилась невдалою.

Цього тижня українська влада має намір провести переговори з Польщею та Європейською комісією через блокаду вантажівок на кордоні з Польщею, повідомив в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка.

 «Цього тижня ми сподіваємося на переговори в тристоронньому форматі», — повідомив він.

За словами Тараса Качки, ситуація є «передкризовою» і загрожує енергетичній безпеці країни.

Посадовець додав, що блокування найбільше вплинуло на поставки скрапленого природного газу, і меншою мірою — на бензин та дизельне паливо. Крім того, через страйк польських перевізників постраждав  важливий імпорт не лише з Польщі, а і з країн Балтії.

Україна та Польща минулого тижня вже провели переговори щодо розблокування кордону, проте безрезультатно.

Качка вкотре наголосив, що вимоги польських перевізників щодо відкликання ліцензії не є прийнятними, проте висловив готовність обговорювати додаткові правила для покращення роботи як українських, так і польських далекобійників.

За даними Міністерства інфраструктури України, кордон з Польщею через вісім існуючих пунктів пропуску перетинають в середньому 40-50 тис. вантажівок на місяць, що вдвічі більше, ніж до війни. Більшість вантажів перевозиться транспортним парком України.

Зараз через польський кордон у заблокованих пунктах пропуску проїжджають лише кілька машин на годину.

Читайте також: Кубраков розповів про ситуацію на польському кордоні, де понад десять днів заблоковані українські водїї

До страйку польських перевізників на кордоні з Україною можуть долучитися фермери. У Єврокомісії, за даними ЗМІ, готуються розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада країни не вирішить питання щодо розблокування пунктів пропуску на кордоні.