UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна припиняє вивезення відпрацьованого ядерного палива в Росію

Уже в травні 2021 року очікується доставка першої партії з Південно-Української АЕС на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива

З початку 2021 року Україна припиняє вивезення відпрацьованого ядерного палива на зберігання в Російську Федерацію, відвантаження вже припинене і наступного року не планують відновлювати.

Про це заявив в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, передає пресслужба компанії.

"Якщо нічого не трапиться екстраординарного, то в наступному році ми нічого не будемо поставляти на зберігання в РФ", - зазначив він.

Водночас Котін додав, що в травні 2021 року очікується доставка першої партії з Південно-Української АЕС на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Зокрема, передбачається, що до цього терміну добудують залізницю до сховища, це забезпечить можливість перевозити контейнери з трьох українських АЕС - Рівненської, Южно-Української та Хмельницької.

Котін додав, що "Енергоатом" ініціював замовлення на таке будівництво.

"Розраховуємо на позитивне рішення Кабінету міністрів України з цього питання. Наскільки мені відомо, вже є протокольне рішення уряду. Чекаємо остаточного", - уточнив він.

Нагадаємо, раніше "Енергоатом" заявив, що недалекоглядні рішення міністерства енергетики України привели до зриву термінів ремонтних робіт на атомних електростанціях.

Як повідомлялося, в січні цього року   Чорнобильська атомна електростанція отримала нове сховище   відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2). На початку вересня ЧАЕС отримала спеціальний дозвіл на   "гарячі" випробування сховища.

11 вересня стало відомо, що Чорнобильська атомна електростанція початку перевезення відпрацьованого ядерного палива зі сховища "мокрого" типу (СВЯП-1) в   сховище відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2).