UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримає від Світового банку позику в майже 1,5 мільярда доларів на зарплати бюджетникам

Міністр фінансів підписав відповідну угоду з регіональним директором СБ.

Світовий банк надасть Україні позику в розмірі 1,492 мільярда доларів, що буде спрямована на заробітну плату для працівників бюджетної сфери. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

Кошти використають на відшкодування видатків державного бюджету, здійснених для оплати праці співробітників державних органів і бюджетних освітніх установ — на національному й регіональному рівнях.

Як зазначається, голова Мінфіну Сергій Марченко та Регіональний директор СБ у справах Білорусі, Молдови й України Аруп Банерджі підписали відповідну угоду про фінансування.

Україна отримає кошти в межах інвестиційного проєкту з невідкладної підтримки в наданні держпослуг за сприяння Міжнародного банку реконструкції та розвитку, а також Міжнародної асоціації розвитку.

За інформацією міністерства, цей проєкт уже має фінансові гарантії від Великої Британії, Нідерландів, Литви й Латвії та паралельне фінансування від Італії. Очікуються і майбутні гарантії від інших, у тому числі від Данії. 

Крім цього, проєкт збираються співфінансувати за рахунок внесків нового багатостороннього донорського фонду, що планують створити.

Читайте також: Через війну багато працівників переїхали на захід України: які там зараз зарплати

«Ми вдячні Світовому банку за черговий внесок у підтримку фінансової стабільності України. Наразі важко переоцінити вашу допомогу, особливо в умовах повномасштабної збройної агресії РФ. Залучені кошти дозволять Україні посилити фінансування для працівників бюджетної сфери, а також і забезпечувати стійке державне управління в Україні», — заявив Сергій Марченко.

Раніше Державна служба статистики України повідомила, що реальний ВВП скоротився у I кварталі 2022 року у порівнянні з попереднім кварталом на 19,3%. А в порівнянні із тим же періодом 2021 року — на 15,1%.