UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна обвалилась у рейтингу благополуччя жінок WPS, але є показник, за яким стала лідером

Україна стала одним із лідерів за темпами покращення фінансової активності жінок.  

В рейтингу Women Peace and Security Index 2023/24 від Georgetown Institute for Women Peace and Security (GIWPS) та The Peace Research Institute Oslo (PRIO) Україна посіла 117 місце серед 177 країн за рівнем благополуччя жінок та інтегрованості в суспільно-політичне та економічне життя. При цьому Україна стала одним із лідерів за темпом покращення фінансової активності жінок, передає Укрінформ з посиланням на повідомлення організації Brand Ukraine.

"Серед усіх європейських країн Україна перебуває на останній сходинці. Таке місце країни зумовлене низькими показниками безпеки порівняно з іншими європейськими країнами", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, в попередньому рейтингу Україна займала 66 позицію серед 170 країн.

Індекс WPS охоплює 13 показників статусу жінок, класифікованих за трьома вимірами: інклюзивність (освіта, працевлаштування, фінансова активність, використання мобільних телефонів, представництво жінок у парламенті); справедливість (відсутність правової дискримінації, доступ до правосуддя, коефіцієнт материнської смертності, співвідношення статей при народженні); та безпека (насильство з боку партнера, безпека в громаді, політичне насильство проти жінок, близькість до війни).

Суттєве падіння загального місця України в рейтингу (з 66 до 117 місця) спричинили індикатори, які вимірюють безпеку жінок в країні.

Так, за даними дослідження 81% жінок в Україні проживають у межах 50 м від зони активних бойових дій. Україна посідає 165 місце за цим показником. На наступній сходинці – Ірак, а на останньому місці – Палестина.

Крім того, в Україні жінки та дівчата стають "мішенню" політичного насильства проти жінок у 0,32 подій на 100 тис. жінок. За показником політичного насильства проти жінок Україна посідає 154 місце.

За даними індексу WPS, 55% жінок віком від 15 років відповіли ствердно на запитання "Чи почуваєтеся ви безпечно, гуляючи наодинці вночі містом чи районом, де живете?". За рівнем безпеки жінок у суспільстві Україна зайняла 102 місце.

За індикатором насильства з боку партнера Україна займає 85 місце. Згідно з даними, в Україні 9% жінок, які мали постійного партнера, зазнавали фізичного чи сексуального насильства з боку партнера. У Brand Ukraine зауважили, що дані за цим параметром, використані у рейтингу, були зібрані ще 2018 року.

Дослідники зазначили, що попри ризики, жінки у світі нерідко очолюють рухи за свободу та демократію проти авторитарних режимів. В Україні, як стверджують автори рейтингу, жінки відіграють провідну роль у русі за свободу країни, документуючи воєнні злочини, скоєні російською армією, і координуючи розподіл допомоги.

Серед ключових висновків рейтингу:

Індекс The Women, Peace and Security (WPS) оцінює 177 країн за статусом жінок. Рейтинг формується на основі статистичних даних від ООН, Світового банку та інших інституцій, а також опитування населення країн від Gallup World Poll.