UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна накопичила 22 мільйони тонн зерна, але Росія блокує експорт та посилює продовольчу кризу у світі

Тим часом Росія продовжує вивозити вкрадене на окупованих територіях українське зерно.

Чим швидше Росія розблокує морські порти України, то швидше зупиниться розгортання продовольчої кризи у світі через нестачу українського зерна, заявив президента Володимир Зеленський. 

“Росія перекрила доступ до наших портів на Чорному морі й окупувала нашу частину берега Азовського моря. Унаслідок цієї військової блокади закрита більшість традиційних маршрутів української торгівлі. Наразі 22 мільйони тонн зернових в Україні перебуває у сховищах. Ми не можемо направити їх на світовий ринок, де вони необхідні саме зараз, у цей час”, - сказав він під час онлайн-зустрічі в аналітичному центрі Foreign Policy Community of Indonesia.

Ціни на зернові у світі вже підскочили. Згодом це вплине на вартість іншого продовольства. Різним країнам-експортерам доводиться скорочувати експорт, щоб втримати внутрішні ціни від вибухового зростання й захистити власних споживачів.

ООН оцінює, що цього року голод у світі додатково охопить близько 40-50 мільйонів людей. 

“Вважаю таку оцінку консервативною. Голод не приходить сам. Разом з ним завжди йде також і політичний хаос, який іще більше погіршує ситуацію, руйнує соціальне життя та створює ще більш небезпечні умови для звичайних людей", – зауважив Зеленський.

“Тільки уявіть, яким політичним хаосом це може закінчитись у певних регіонах”, – додав Зеленський.

Він впевнений, що інші диктатори братимуть приклад з Путіна, які хочуть підкорити сусідів чи забрати їхню територію. Жоден із торговельних маршрутів на морі й жодна країна після цього не будуть у безпеці, попереджає президент України.

Читайте також: Кулеба сумнівається, що НАТО допоможе розблокувати українські порти для експорту зерна

Раніше українська розвідка повідомила, що Росія хоче влаштувати голод на Херсонщині для того, щоб примусити скоритися місцеве населення.

Питання спроможності України виростити достойний урожай в умовах інтенсивних бойових дій цікавить не тільки її жителів, а й споживачів далеко за її межами. Про прогнози на поточний маркетинговий рік читайте в статті Лариси Гук і Сергія Следзя «Наперекір війні: майбутнього врожаю вистачить і собі, і на експорт».