UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна матиме підтримку Румунії у питанні виділення 50 млрд євро фінансової допомоги

Бухарест обіцяв сприяти Києву в Брюсселі, де прийматимуть рішення про надання коштів, необхідних нашій країні.

Румунія підтримає Україну на саміті в Брюсселі, котрий відбудеться 14-15 грудня і де вирішуватиметься питання надання нашій державі міжнародної фінансової допомоги, щодо виділення якої є сумніви. Про це повідомили на урядовому порталі, посилаючись на зустріч у Бухаресті віце-премʼєрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та міністерки закордонних справ Румунії Лумініци Одобеску.

Читайте також: В МЗС України закликали міжнародну спільноту засудити намір РФ провести “президентські вибори” на окупованих територіях

Вона високо оцінила кроки України у сфері боротьби з корупцією та встановлення верховенства права у час повномасштабної війни, яку розпочала Росія проти України 24 лютого 2022 року. Лумініца Одобеску привітала ухвалення законодавчих змін у частині захисту прав національних меншин та зазначила, що прийнятий закон є позитивним кроком вперед.

Читайте також: Доходи держбюджету: митниця не виконала план, а міжнародні партнери скоротили підтримку

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 8 листопада, підписав деякі закони необхідні для початку переговорів про вступ України в ЄС, за які у екстреному порядку проголосував парламент.

Напередодні саміту в Брюсселі 14-15 грудня держави-члени ЄС мають розбіжності щодо питання поповнення спільного бюджету блоку, а від цього рішення залежить і пакет допомоги Україні у 50 млрд євро.

Читайте також: Державні гарантії під час війни стали помітним каналом нарощування держборгу

11 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду розгляне питання про другий перегляд програми розширеного фінансування EFF та виділення Україні третього траншу у розмірі 880 млн доларів. Заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован пояснив, чому позитивне голосування ради директорів Фонду важливе для отримання подальшого фінансування з різних джерел: «Спочатку будуть гроші від МВФ.  Потім від США. Потім від ЄС. А потім ще будуть гроші від інших наших партнерів: Світового Банку, інших країн G7 (наприклад Японії, Канади та Британії), інших великих країн (наприклад, Південної Кореї або Норвегії). А ще є маленькі країни (як Литва), які також нас підтримують. Є й інші … Тобто – сумніви в сторону. Треба працювати заради Перемоги. Гроші будуть».