UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна хоче гарантій безпеки щодо експорту зерна — Зеленський

Переговори з цього питання ведуться з Туреччиною та ООН.

Україна щодня працює над питанням розблокування експорту зерна, проте хоче гарантій безпеки третьої сторони. Про це повідомив президент Володимир Зеленський на брифінгу із прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерсон у Києві.

За його словами, переговори щодо експорту зерна ведуться безпосередньо з генсекретарем ООН Антоніу Гуттерішем та Туреччиною.

"Справді, ми зараз ведемо переговори з турецькою стороною та з ООН. Наші представники, які відповідальні за безпеку виходу з наших портів зерна... Прямо працюємо з генеральним секретарем Антоніу Гуттерішем. Але дуже важливий момент, щоб хтось гарантував безпеку кораблям тих чи інших держав, крім Росії, якій ми не довіряємо, які приходитимуть до нас для завантаження тієї чи іншої продовольчої продукції. Саме про це зараз ведеться розмова у Туреччині", - заявив Зеленський, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив глава держави, ООН займає лідерську позицію щодо цього питання.

"Вони, як нам здається, готові очолити цей процес. З нашого боку не втрачаємо часу і працюємо над різними шляхами як залізничними, так і річковими з експорту нашого зерна. Ми щодня збільшуємо експорт. Це не просто складні умови", – додав Зеленський..

Президент зазначив, що Україна може експортувати 22 млн. тонн ячменю, пшениці та кукурудзи. Ще 60 млн. тонн урожаю сподіваються зібрати восени.

"Ми зацікавлені в тому, щоб наші фермери продовжили працювати і наступного року, і наступного врожаю. Для цього потрібно, щоб ми експортували все це – ячмінь, пшеницю, кукурудзу. 22 мільйони тонн зараз заблоковані. Ми очікуємо близько 60 мільйонів тонн восени. Там буде справді зовсім складна ситуація", – додав він.

Раніше повідомлялося про те, що Туреччина затримала суховантаж з українським зерном, яке було вкрадено РФ.

Зазначимо, за даними британської розвідки аграрний експорт України у 2022 році впаде на дві третини.