UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна є країною з доходом вищим від середнього – Світовий банк

У цьому ж списку Китай, Туреччина і Бразилія

Світовий банк опублікував глобальний список країн з оцінкою рівня доходу. Україна оцінена експертами Світового банку як країна з доходом вищим від середнього. Класифікація України поліпшилася порівняно з минулим рейтингом. 

Читайте також: В Україні за межею бідності майже третина всього населення - Світовий банк

Як зазначають фахівці Світового банку, це є результатом відновлення економічного зростання у 2023 році, коли реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році. Також Світовий банк врахував, що у звітному році збільшилася кількість активного населення та підвищилися ціни на товари та послуги, які виготовлені внутрішнім ринком. Це також частково призвело до зростання показника доходу на душу населення.

За оцінкою Світового банку, Україна сильно постраждала від війни і російського вторгнення, проте певні галузі розвивалися, а зростання інвестиційних витрат також дає можливість говорити про посилення економіки.

Раніше Світовий банк позитивно оцінив темпи зростання економіки України. Аналітики глобальної установи вважають, що ці темпи зростуть з 3,2% у 2024 році до середнього 5,8% на рік у 2025-2026 роках. Однак для цього є одна умова – активні бойові дії продовжаться протягом 2024 року, а потім стануть помірними.