UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готує евакуацію водіїв, які застрягли на кордоні з Польщею

Для евакуації водії повинні заповнити відповідну форму.

Міністерство розвитку громад, регіонів та інфраструктури планує евакуювати водіїв вантажівок з України, які нарізі перебувають на кордоні з Польщею. Відомство почало збирати всі необхідні дані. Про це повідомив заступник міністра Сергій Деркач у Facebook.

«Ми розпочали збір даних для евакуації наших водіїв. У нас вже вичерпався час на погодження компромісів. Зараз наші водії при мінусовій температурі потерпають від дій кількох людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади», – зазначив він.

Деркач додав, що після переговорів ситуація не змінилася – досі на місці немає чергування швидких, пожежних машин та загалом належних санітарних умов.

Українські водії та перевізники, які хочуть евакуюватися, мають заповнити необхідну форму.

За його словами, наразі у польської сторони немає бажання розблокувати кордон для українських перевізників.

«За останні три тижні питання блокади порушувалось на всіх можливих рівнях, десятки листів, зустрічей. Ми запропонували низку компромісів, польський уряд та Єврокомісія їх знають. Але домовитись про щось можливо лише тоді, коли є бажання домовлятись, а не лише бажання блокувати кордон», - зазначив він.

Читайте також: Польща завершила розслідування щодо "зернової кризи" через збільшення експорту з України

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску «Краківець-Корчова», «Ягодин-Дорогуськ» та «Рава-Руська-Гребенне». Представники транспортних компаній вимагають повернути дозволи на комерційні перевезення для України.

Голова «Укртрансбезпеки» Євген Зборовський повідомляв, що вимови страйкарів — створити окрему чергу для машин під номерами ЄС та обмежити кількість дозволів на вантажні перевезення до 180 тисяч із кожної сторони — як було до повномасштабної війни.

23 листопада польські страйкарі розпочали блокаду четвертого пункту пропуску — «Медика», який межує з українським ПП «Шегині». Рух вантажного транспорту ускладнений.

У Міністерстві інфраструктури України мають надію, що новий уряд Польщі допоможе розблокувати кордон.