UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова надати "Газпрому" додаткові потужності для транзиту - ОГТСУ

"Газпром" також може дозволити європейським трейдерам отримувати газ на кордоні Україна-РФ.

Україна в особі "Оператора ГТС" готова надати додаткові потужності для транзиту газу РФ в ЄС для своєчасного відновлення запасів газу в європейських сховищах. Про це повідомив глава оператора Сергій Макогон на своїй сторінці в Фейсбук.

"Вкотре підтверджуємо готовність надати додаткові потужності для транзиту газу з РФ в ЄС..." Газпрому "потрібно тільки звернутися з відповідною пропозицією щодо збільшення обсягів контракту і забронювати додаткові потужності", - написав він.

За його словами, якщо "Газпром" не бажає бронювати додаткові потужності для транзиту, то альтернативне рішення - дозволити європейським трейдерам отримувати газ на кордоні Україна-РФ і далі самостійно пересуватися в Європу.

Читайте також: «Газпром» зводить транзит газу через Україну до мінімуму - Оператор ГТС

Раніше "Газпром" забронював всі запропоновані Україною додаткові транзитні потужності на травень. Хоча очікувалося, що буде скорочення транзиту.

Повідомлялося, що російський "Газпром" повністю заплатив "Нафтогазу" за бронювання потужностей української газотранспортної системи в 2020 році. Згідно з контрактом, вартість бронювання за транзит 65 млрд куб. м газу становить 2,1 млрд доларів.

Транзит російського газу в Європу українською газотранспортною системою в 2020 році склав 55,8 млрд куб. м, що на 37,7% менше, ніж в 2019 році (89,6 млрд куб. м).